28 October 2016

Chemist Part 1 (BIOGAS)


Hai, Morning

Hari ni rasa nak membebel pasal BIOGAS, boleh google yea apa maksud biogas:

Google: "gaseous fuel, especially methane, produced by the fermentation of organic matter".

Cik Azi kerja sebagai chemist di sebuah syarikat swasta d sabah ni, kerja kilang yang menghasilkan biogas daripada bahan buangan iaitu POME. Cerita secara kasarnya, Palm Oil MIll Effluent (POME) merupakan waste daripada Palm Oil Mill. POME ni sangat2 d kenali oleh DOE sebagai bahan yang TIDAK DIBENARKAN untk direct discharge ke persekitaran.

Kenapa? Sebab POME mengandungi kandungan kadar Chemical Oxygen Demand dan Biochemical Oxygen Demand yang tinggi. Oleh yang demikian itu, kerja Cik Azi ada memastikan kadar COD dan BOD adalah dalam spec yg di benarkan oleh DOE menggunakan few method for Wastewater Treatment di samping menghasilkan biogas iaitu methane (CH4) yang menjadi bahan bakar di dalam engine bagi menghasilkan arus elektrik.

Contoh Wastewater Treatment:

1. Anaeorobic Digestion menggunakan Anaerobic Digester

2. Post Anaerobic Digestion menggunakan Clarifier dan Dissolve Air Flotation

3. Aerobic Digestion menggunakan Sequencing Batch Reactor.

Chemical Oxygen Demand- Include both biodegradable and non-biodegrable substances/ The amount of oxygen equivalent of the organic matter content of a sample that is susceptible to oxidation by a strong chemical oxidant/ Total measurement of all chemicals (organic/inorganic) in the water that can be oxidize.

Biochemical Oxygen Demand- Refer to the amount of oxygen that would be consumed if all the organics in one liter of wastewater were oxidized by bacteria and protozoa/ Measure the amount of food (organic carbons) that bacteria can oxidize/ Directly affects the amounts of dissolved oxygen.

To Be Cont...

13 October 2016

Rumble and Mumble


You asked me what i would do if u were 25 minutes late (just like the song u meant)
I asked you back, is it intended or unintended? coz if u are late unintended, i just might not bother
(^_^)

"Why do we need to hurt each other if damn in love with each other"... Well, its not a good sign if I start using this quote AGAIN..

Thing i hate the most is when people i love start to make me feel hurt. Leave them? Nope... I'll just give them few chance until my "LOVE" for them faded and gone with the wind.. Impossible??? Nah.. its possible for me..

I've gone with this kind of situation before, and trust me that didn't ending well for them. But for me, i'm glad I end it though... (Evil Me Rite)

I start to miss my previous lifestyle, hangout with my girlzzz... Vacation... Holiday and such on..

Love,

This is 1 on many secret you didn't know about me, I used this to tell you how i feel about us. I realize you love me very much, but are you really? coz i start to doubt that. Why? Its for me to know and you to find out...

I don't like being told what I can/should wear, in fact I hate it and despise the most. You NEVER tell me anything about my fashion/cloth.

Beside, I hate it when you start quiry about my family. I'm a family based person, means i will ask opinion from my parent, sibling, cousin and other relatives. So, don't you dare to tell me I can't spend time with my family. Damn, I will do anything I want with my family. Even I do realize if we were to get married you will be part of my family, but still family come first. Yeah, I stubborn enough to defy you *smirk.

A good husband will be a man for his wife during her hard time.

Image result for be a man to wife 

28 July 2016

Rezeki tu Ada



Alhamdulillah, semalam dapat berita gembira dari mamy. Moga rezeki bertambah lagi lepas ni..

Komitmen bertambah lagi untuk tahun ni... Err.. bukan tambah anggota keluarga, tambah hutang....Selepas berjaya melangsaikan tunggakan PTPTN guna KWSP akhirnya bertambah sejibik kereta d rumah, tu nama nya rezeki.. Alhamdulillah

Bila check balik usia macam da meningkat, sampai bila nak fikir masa senang. Mula la kena buat persediaan di masa kemudian

Saving kena mantap tu, tak semestinya perempuan tak boleh buat saving sendiri.

Jangan kejar lelaki kaya, berusaha untuk jadi kaya....

Dan tiba2 aku terfikir____ Sangat tak suka bila orang pergunakan aku.. =.="
Memang ready la aku mengelak dari makhluk pisau cukur tu..

Haha..
Kbai



13 July 2016

Selamat Hari Raya!!!


Hai.. Err, jap check kalendar..
Happy 8th Syawal atau pun senang cakap Selamat Hari Raya!!!

Raya tahun ni Alhamdulillah agak blast dari tahun lalu dan  Raya tahun ni cuti full seminggu, bersyukur la ada Public yang boleh replace (maksud?)

Tahun ni, orang yang d tunggu xda pla datang beraya, tapi rumah memang ramai tetamu. 4 Hari berturut jadi macam open house.

Tahun ni pun dapat duit raya juga, tapi RM 10 la.. haha.. lagi banyak pengeluaran banding kemasukan.

Gambar raya selamat d post dalam FB dan Insta..

20 June 2016

Memory Lane~~~



Gemonink...

Memory Lane
Imbas semula Ramadhan tahun 2015, seminggu sebelum ramadhan tu aku cuti. Alkisahnya, ada 1 hamba Allah ni yang sampai sekarang ni belum minta maaf lagi pasal semua perkara yang dia tipu aku. Rasa nya dia memang tak ada rasa bersalah bila buat salah (T.T) . Perkara yang dia tipu antaranya tarikh dia masuk training dan alasan kenapa dia tiba2 hilang. Orang yang suka menipu, one fine day dia sendiri akan terlepas cakap dengan kau pasal hal2 yang dia pernah tipu tu depan muka kau. Dahsyat tu bila orang tu berjaya men'kantoi'kn diri nya sendiri... Dendam? Nope, aku marah orang tak lama. Kejap jea lepas tu aku lupa juga pn, malas nak fikir lama2, bazir masa dan tenaga.

Lagi ke memory lane, Mr.S kata dia kalau boleh nak pilih orang Sabah dan orang dekat2, susah katanya kalau orang jauh. Genap setahun dia kata benda tu, akhirnya dia khawin juga dengan orang seberang. Ha Ha, so much for nak pilih kawen dengan orang tempatan. Tapi bukan nak salahkan dia, tapi itu namanya jodoh cuma rasa 'hilang ayat' sebab kalau dengar ayat2 yang dia cakap 1 tahun yang lalu fuhh boleh brainwash tu.. Anyway Congratz bro and thanks untuk sesuatu yang kau pernah ajar aku dahulu, sebab ada masa aku tengah down dan sebab kau bagi aku peluang untuk jadi diri aku sendiri.

To Be Continue~~~

13 April 2016

Hook and Emma - It is what it is



No, don't cry.. Don't and never repeat the same mistake again.

She is her daddy princess, treat her like one.

Life is sure cruel, but suck it up babe. You and only you alone can help yourself through the challenge, others just will enjoy watching you struggle.

You want something, try harder to get it. Dreaming won't change anything, trying at least will make you feel satisfy and no regret
(Do what you wanna do, then after that no regret coming)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

4 April 2016

Past and Memories



Gediks much pilih lagu ni~~~

Last update Jan 2016, cepatnya masa berlalu. Rasa macam baru semalam hidup aku tunggang langgang. Bila di fikir semula aku rasa malu dengan apa yang aku pernah buat sebelum ni. 2015 terlalu banyak kisah sedih dan kurang elok, bukti nya tengok la pada kenaikan gaji dan bonus aku. Kenapa tengok 2 benda tu, sebab dari situ boleh tahu macam mana teruknya prestasi kerja aku.. (kan da kata aku malu), Orang2 yang ada dekat dengan aku tahu macam mna rupa aku masa tu. Masa sarapan tadi, kawan aku kata dia tengok aku teruk sangat masa2 tu, yea la asyik nangis jea.. sikit2 pun nak nangis, serabut la siap tak ada selera makan lagi.... cia cia cia (trend gelak skrg)... Buruk beno perangai nya.

Kalau nak di ceritakan kisah tu, mungkin aku perlukan 2 atau 3 hari untuk habis taip. Almaklum la, kisah yang agak panjang sampai boleh dapat best novel award...

Tapi pa pa pun aku bersyukur untuk setiap perkara baik dan kurang baik tu (ayat positif tak boleh blah). Ada hikmah di sebalik semua tu dan terumata sekali pengalaman menjadikan seseorang tu lebih dewasa (sila muntah darah kalau baca)

Okay cukup, March Monthly Report belum siap..

Kbai~~~

7 January 2016

Nightcore - Can We Start Again


And I remember everything,
Everything I loved,
I gave it away like it wasn't enough
All the words I said and all you forgive
How could I hurt you again?

What if I let you in?
What if I make it right it?
What if I give it up?
What if I want to try?
What if you take a chance?
What if I learn to love?
What if, what if we start again?

[Chorus]
All this time
I can make it right
With one more try
Can we start again?
In my eyes,
You can see it now,
Can we start again, can we start again?!?

Emptiness inside me, wonder if you see
It's my mistake and it's hurting me
I known where we've been
How did we get so far?
What if, what if we start again?

[Chorus]

I'm lost inside the pain I feel without you,
I can't stop holding on, I need you with me!!!
I'm trapped inside the pain
Can we ever start again?
I'm lost without you!!!

One more try,
Can we start again?
In my eyes, can you forgive me now?
(Can we start again?)
Can we start again (one more try?)
Can we start again?
Can we start again (can you forgive me?)
Can we start again?