29 September 2012

Love and Let go



What is pain?
First love.
What triggers pain?
Memories
What can heal pain?
Time.
What lengthens pain?
Martyrdom.
What is the initial sign of pain?
Tears.
What is the primary defense mechanism of pain?
Denial.
What the primary stressor of pain?
theme song.
What the history of pain?
Break up.
How can you remove pain?
Let go.
How can you forget pain?
Move on.
Why do we experience pain?
Because we have a heart that love.

idea:" someone"

Sad and Happy (Part 1)

Assalamualaikum

Alhamdulillah, sudah ada pengganti untuk jawatan itu, boleh la aku merasa sedikit lega. Sejujurnya aku sedih, untuk melepaskan jawatan itu. Banyak lagi tanggungjawab belum tertunai dan hak2 yang belum ake kembalikan... SO, memandangkan dah berakhir era AKU memerintah, eh bukan aku.. tapi KAMI.. boleh la aku share pengalaman aku sikit sepnjang menyandang jawatan SETIAUSAHA AGUNG KOLEJ E... (agung ke?)

THE STORY BEGIN....

Start tu aku terbaca memo kat notice board rumah aku pasal lantikan exco JAKMAS.. tpi aku abaikan, sbb rasa macam tak mampu, lagipun masa aku tgk memo tu dah last date dia untuk hntr borg permohonan. So, aku dengan selamba poyo nya bersiap dan pegi kelas.. Aku tak tahu apa yang aku ngn member2 aku raikan hari tu, ptg tu hbs lab ktorg plan nak pegi lepak 1B dan main bowling..

Habis lab, tgh OTW nak pegi keta member ada sorg akak JAKMAS ni kol aku dan offer tnya kalau aku berminat nak apply.. Darn, hati berbelah bagi nak pergi ke tak.. Sepanjang jalan nak pegi 1B tu aku tergerak rasa nak join.. Malangnya aku dah smpi 1B pla masa tu dan aku hanya ada dalam 2 jam untuk lengkapkan borg permohonan tu.. Cuak memang la cuak.. Sekali decide aku memang x ubah da.. Ambik teksi dan rushing balik kolej dan isi borg tu.. Menggigil gak la tngn masa mengisi borg tu.. (nampak tak betapa aku tak fikir panjang pasal jawatan tu)

Dah isi borg tu, hujung minggu nya ada interview pla.. ada 20 org yg apply tapi 14 org jea yg akan di ambil.. Neves siot nak interview.. Part yg aku paling tak sangka ialah, masa nak pegi tu baru tau pla housemate aku pn apply gak.. ktorg pn pegi la sama2.. Sekali lagi aku senang dduk bila tgk org yg gi interview tu semua yg membuatkan aku fikir "MAMPUS AKU".. .

Masa interview, pengetua tnya beberapa soalan tapi aku tak ingt da.. aku just ingt dia tnya pendapat aku pasal 1 prgrm lepas yg pernah join dlu.. Aku main belasah cakap jea kat pengetua tu yg prgrm tu tak berjaya dan bla2... pergh.. berani kot mengkritik dan memberi pendapat.. Pasal manifesto aku tu rahsia la, sbb langsng tak kena dgn jawatan aku.. =.="

Habis interview aku blah la balik bilik.... sebab penggumuman nya kalau aku tak salah keesokan hari nya.. Tapi yg keesokan harinya tu... Aku pergi "berfoya-foya" dengan kawan2 aku.. pergi mandi laut.. pergi zoo lok kawi.. pergi padang bandaran and ada lgi 1 tmpt tu aku x ingt nama dia.. hehe.... 

Seronok la kn kalau tgh enjoy sampai terlupa agenda pengetua dan felo akan pergi check bilik bakal JAKMAS bila2 masa... Tak ingat da mcm mna keadaan katil dan bilik aku masa aku kuar tu.. Diorg pergi serbu pla... Ops.. hope la kemas jea masa tu....

Malam tu la malam kemuncaknya... Perlantikan JAKMAS Sesi 2011/2012........

 Bersambung...

 Terluah : Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak. (Khutbah Terakhir Nabi Muhammad S.A.W)

28 September 2012

Just Thinking About You

I realize that the lyrics suit for me...But Dedicated for You





I let it fall, my heart, 
And as it fell, you rose to claim it, 
It was dark and I was over, 
Until you kissed my lips and you saved me, 
My hands, they're strong, but my knees were far too weak, 
To stand in your arms without falling to your feet, 
But there's a side to you that I never knew, never knew, 
All the things you'd say, they were never true, never true, 
And the games you'd play, you would always win, always win, 
But I set fire to the rain, 
Watched it pour as I touched your face, 
Well, it burned while I cried, 
'Cause I heard it screaming out your name, your name, 
When laying with you I could stay there, 
Close my eyes, feel you here forever, 
You and me together, nothing gets better, 
'Cause there's a side to you that I never knew, never knew, 
All the things you'd say, they were never true, never true, 
And the games you'd play, you would always win, always win, 
But I set fire to the rain, 
Watched it pour as I touched your face, 
Well, it burned while I cried, 
'Cause I heard it screaming out your name, your name
I set fire to the rain, 
And I threw us into the flames, 
Well, It felt something died, 
'Cause I knew that that was the last time, the last time.
Sometimes I wake up by the door, 
That heart you caught must be waiting for ya, 
Even now when we're already over, 
I can't help myself from looking for ya.
I set fire to the rain, 
Watched it pour as I touch your face, 
Well, it burned while I cried, 
'Cause I heard it screaming out your name, your name
I set fire to the rain, 
And I threw us into the flames, 
Well, it felt something died, 
'Cause I knew that that was the last time, the last time, oh, 
Oh, no, 
Let it burn, oh, 
Let it burn, 
Let it burn

27 September 2012

I Don't Like

Assalamualaikum..
I Don't Like..
Jadi orang terakhir.. Tak kira untuk apa2 pn.. terutama sekali kalau tengah mesej.. seriously, aku rasa bukan aku jea yang tak suka jadi orang last.. tapi LAST disini adalah bermaksud bila si"kawan" tu tak balas mesej and just let you waiting like.....(teet).. Fine la kalau busy, but at least please text back or please let your partner know.. OK!

Sekadar meluahkan rasa..
Aku Tak Puas Hati!

merepek:"Things will never be the way they used to be." -American Reunion (2012)

24 September 2012

LAUGH!


A guy asked a girl in a library; “Do you mind if I sit beside you”?

The girl answered with a loud voice;

"I DON’T WANT TO SPEND THE NIGHT WITH YOUUU!!!”.

All the students in the library started staring at the guy and he was embarrassed.

After a couple of minutes, the
girl walked quietly to the guy’s table and she told him

“I study psychology and I know what a man is thinking, I guess you felt embarrassed right?"

The guy responded with a loud voice:

"$200 JUST FOR ONE NIGHT!!!? THAT’S TOO MUCH!!!"

...and all the people in the
library looked at the girl in shock and the guy whispered in her ears; 

“I study Law and I know how to make someone feel guilty"

copy paste from : "someone"

14 September 2012

The End

Assalamualaikum

Itu kah kesudahan nya latihan industri di sebuah syarikat FELDA... Ilmu yang lumayan dan pengalaman yang tidak boleh di beli.. Esok last day practical dan sekarang dah rasa tak ada mood untuk pergi kerja esok. Di sana sangat menguji kesabaran, ketahanan iman dan psikologi diri. Sangat susah nak kawal tapi tak mustahil.. Bos sempat bagi ceramah free masa jumpa dia untuk minta t/tgn surat pengesahan tamat praktikal, dia kata kalau nak pilih kerjaya kena pilih betul2. lebih2 lagi kalau dalam industri.. pastikan bila dah kerja esok2 masih boleh bertahan biar pun dah kawen and beranak-pinak.. sungguh mendalam maksud ayat itu aku rasa.. Can i just skip tomorrow, since my friend won't be around.. nervous bout what will happen tomorrow..

My Heart Always Skip a Beat Because of YOU...

7 September 2012

Tersurat da Tersirat

Assalamualaikum, sebagai pembuka bicara
Setelah sekian lama hanya update blog dengan perkara2 remeh, akhirnya aku punya masa untk meluahkan apa yang tersurat dan tersirat didalam fikiran dan di dalam hati aku

Kita sebagai manusia tidak lepas dari melakukan kesilapan dan kesalahan, sejujurnya aku juga begitu. Sepanjang pejalanan hidup aku pasti ada sesuatu yag aku lakukan bertentangan dengan apa yag sepatutnya, Tetapi rasanya beum terlambat sekiranya aku mencuba untuk berubah dan melakukan anjakan paradigma.

Pertama kali aku dengar perkataan 'anjakan paradigma' ketika di sekolah. Seorang guru yang mengajar bahasa melayu memberi penerangn mengenai maksud perkataan tersebut. Menurut pemahaman aku dan apa yang aku masih ingat, perkataan itu dengan lebih mudah jika diungkapkan sebagai melakukan perubahan dari segi pemikiran.

Setiap fasa kehidupan pasti memberi tunjuk ajar yang berbeza, mungkin kerana itu la ada pepatah yang menggatakan "Live your life to the fullest".. Pengalaman praktikal sangat berharga, myb ada kawan2 yang kata praktikal sangat menyeksakan tetapi bagi aku masa praktikal ni la aku banyak mencari pengalaman dan memahami bagaimana orang dewasa berkerja.

Kehidupan ni memang tersangat unik, pada awalnya aku memandang cara mereka dari perspektif yang negatif  dan yang aku perolehi hanyalah sakit hati dan merasa beban. .. Bergaul dengan mereka yang berbeza usia drpda kita atau dengan lebih tepat yang lebih tua mengajar erti kematangan hidup. Betapa cara mereka berfikir amat berbeza dengan para remaja zaman kini (kerana aku salah seorang dripda remaja itu)

Mereka berkerja dengan matlamat untk menyara keluarga, terpengaruh dengan cara hidup masyarakat sekeliling mereka mula membiarkan kesempitan cara berfikir menguasai. Tidak meneliti apakah sesuatu itu benar atau hanya gossip semata. Berkata tanpa berfikir, dan mengatakan tapi tidak melakukan. Tidak perlu memperkecilkan keupayaan mereka, keran pengalaman mereka memberi mereka panduan yang cukup jelas pastinya.

Walaubagaimanapun, aku kagum dengan mereka. Mereka sangat professional membezakan perkara peribadi dan kerja. Bayangkan sahaja mereka mampu tersenyum dan ketawa ketika bersama keluarga walaupun kerja mereka membuatkan mereka tertekan dan tension. Sekarang aku dalam proses untuk belajar benda tu,, Harap berjaya sebelum aku dapat kerja.. insyaAllah..

Second matter, baru2 ni perasaan aku agak teganggu kerana perkara remeh. Betapa la incik setan berjaya menggoyahkan hati aku. Hanya kerana perasaan palsu aku boleh jadi goyah. Sungguh tidak patut!!!.. Sekarang, i got on the right track already, leaving behind all those sad and bad memories.. move on and step further dan mencuba untuk menjadi lebih baik..

Kepada mereka2 itu, tidak perlu berusaha untuk memisahkan aku dan dia kerana antara aku dan dia tiada apa2.. hanya aku dan DIA yang pasti..

Sekian...

*ayat yang agak dramatik*

“It doesn’t matter where you are, you are nowhere compared to where you can go.” -Bob Proctor 

“Nobody can go back and start a new beginning, but anyone can start today and make a new ending.” -Maria Robinson