28 December 2013

Gaya Penulisan

Assalamualaikum

Maksud Gaya Penulisan?
Well aku memang suka membaca, as long aku rasa benda tu menarik dan ada info aku memang akan luangkan masa untuk membaca. Gaya penulisan berbeza mengikut individu dan isi kandungan. Ada yang melodramatik ada yang serius dan ada juga yang santai.

Bagi aku, aku tak kisah pun mana2 gaya penulisan individu tu nak guna, tapi mesti la bersesuaian. Cuba bayangkan anda cuba untuk menyampaikan sesuatu yang penting tetapi anda menggunakan gaya penulisan santai, ada yang berpendapat barangkali anda sedang bergurau. 

Kalau nak baca variasi gaya penulisan boleh baca mana2 blog, memang boleh mengubah mood seseorang. Maybe sebab tu la kalau stress jangan baca isu yang serious, cuba baca isu yang santai dan rilek. 

Okay cukup sampai sini aku merepek, nanti sambung lagi..


p/s : It doesn't matter how attractive you are when your personality is shitty.

20 December 2013

Start My Countdown Part #1

Assalamualaikum....

Lama tak membebel kat sini.. weee....
Its December babe...

Many things had happen for this year...

GEMS part 1 at Kinarut and part 2 at Sandakan...

So much fun also experiences...

8 bulan training macam2 hal jadi, kalau cerita semua sekali kat sini boleh tak tido sampai tahun baru. 

Here is the summary...

PART 1:

2 bulan belajar 8 module.. Sumpah penat.. Haha.. Tiap hari rabu malam mesti tak tido sebab kena siapkan SLA, malu weyh kalau dapat markah low dan kalau tak hantar semua orang kat site tu boleh tahu..

Part paling best adalah dapat stay kat HOTEL untuk 2 BULAN for FREE...

Lokasi: Borneo Paradise Beach Hotel, Kinarut

Part paling tak best adalah bila rumate kena histeria 6 kali sepanjang 2 bulan tu, sila bayangkan betapa bercampur aduk nya perasaan aku bila rumate aku tu kena histeria 2 malam berturut.. Sungguh seram okay~~~

Overall Part 1 boleh dikategorikan sebagai biasa2 sahaja, kecuali part dapat belajar pasal pengurusan tu la yang best dan part menang Model Terbaik Company (sila menyampah)..

PART 2: 

Part 2 GEMS kat UMS kampus Sandakan, tempoh selama 6 bulan.. Lama kot... Tapi boleh tahan la pengalaman kat sana, kerja as admin asst memang sangat penat. Staf lain balik jam 5 ptg, kami buat OT balik jam 7 @ 8 malam.. Pernah juga balik jam 9 malam gara2 kena prepare untuk event.. Sumpah memang penat buat keja walaupun keja cuma yang remeh-temeh.

Part yang aku suka adalah ENJOY..Yes, aku memang kaki enjoy.. Well, namanya juga staff mestilah ada gaji kn.. mestilah pegi karoks bila malam minggu menjelma dan pegi makan2... Cuma yang tak best nya teman kitaorang enjoy tu PTI (Pegawai Tanpa Isteri).. Ramai la staf lain yang tak puas hati,tapi kami abaikan jea.. Memang tak boleh blah langsung. Tapi yang aku rindu mestila part jalan malam dan makan ice cream.. weeee... 1.25L ice cream bahagi 2, tgk sapa yang boleh habiskan dulu... Sorry la kepada makwe orang tu selalu jeles.. Tapi you should know that he love u so much.. No other.....

Okay, da maghrib dan akan bersambung...

p/s : People don't care about your start. They see you from the way you make the ending.

13 November 2013

Ku Tiba Lagi

Verse 1 :
Menanti bicaramu menyambut kataku...
Bagaikan puisi mimpi mengindahi lenaku..
Hadir cahayamu menari dimataku..
Lembut jiwa menyambutku..
Mimpi kita bersatu..
Bridge : Dan ku mengharap
Sinar hatiku bertemu
Chorus :
Kutiba lagi..
bersama rasa rindu datang bertamu..
Diruang hati kecil yg berbicara..
Ingatilah diriku ini bersama
Kenangan itu...
Walaupun ku lihat bintang-bintang di balik awan..
Gugurnya kebumi menjadi impian
Takkan ku lepas apa yg ku harapkan
Kerna ku untuk mu
Verse 2 :
Apa mungkinku melakari memorimu..
Di wajah langit membiru..
Awan putih tintaku..
Bersama kita mengejar rasa sempurna
Walau hakikat ku tahu..
Mimpi tiada bersatu..
Ulang Bridge & Chorus.
Bridge II : Takkan lena walau seketika
Bisikan mimpi pasti berbicara
Tak pernah jemu menanti dirimu
Hingga kau menjelma
Repeat Bridge & Chorus.

21 October 2013

Westlife - Beautiful in White



Not sure if you know this
But when we first met
I got so nervous I couldn't speak
In that very moment
I found the one and
My life had found its missing piece

So as long as I live I'll love you
Will have and hold you
You look so beautiful in white
And from now to my very last breath
This day I'll cherish
You look so beautiful in white
Tonight

What we have is timeless
My love is endless
And with this ring I
Say to the world
You're my every reason you're all that I believe in
With all my heart I mean every word

So as long as I live I'll love you
Will have and hold you
You look so beautiful in white
And from now to my very last breath
This day I'll cherish
You look so beautiful in white
Tonight

oooh oh
You look so beautiful in white

So beautiful in white
Tonight

And if a daughters what our future holds
I hope she has your eyes
Finds love like you and I did
Yeah, I wish she falls in love and I'll let her go
I'll walk her down the aisle
She'll look so beautiful in white

You look so beautiful in white
So as long as I live I'll love you
Will have and hold you
You look so beautiful in white
And from now to my very last breath
This day I'll cherish
You look so beautiful in white
Tonight

You look so beautiful in white
Tonight


p/s : somebody please sing this song for me
p/ss: Miss u now..
(^_^)

2 September 2013

"Beneath Your Beautiful"


You tell all the boys no
Makes you feel good yeah
I know you're out of my league
But that won't scare me away oh no
You've carried on so long
You couldn't stop if you tried it
You've built your wall so high
That no one could climb it
But i'm gonna try
Would you let me see beneath your beautiful
Would you let me see beneath your perfect
Take it off now girl, take it off now girl
I wanna see inside
Would you let me see beneath your beautiful tonight
You let all the girls go
Makes you feel good, don't it?
Behind your broadway show
I heard a boy say please don't hurt me
You've carried on so long
You couldn't stop if you tried it
You've built your wall so high
That no one could climb it
But i'm gonna try
Would you let me, see beneath your beautiful
Would you let me, see beneath your perfect
Take it off now boy, take it off now boy
I wanna see inside
Would you let me see beneath your beautiful tonight?
Ohhh, Tonight
See beneath, See beneath,
I...Tonight
I... Tonight
I'm gonna climb on top your ivory tower
I'll hold your hand and then we'll jump right out
We'll be falling, falling
But that's okay
Cause I'll be right here
I just wanna know
Would you let me see beneath your beautiful
Would you let me see beneath your perfect
Take it off now boy, take it off now girl
Cause I wanna see inside
Would you let me see beneath your beautiful tonight?
Tonight, see beneath your beautiful
Oh tonight, we ain't perfect, we ain't perfect
Would you let me see beneath your beautiful tonight?

28 August 2013

Merindui Dirimu

Dalam diri ada suatu yg hilang,
kemesraan antara kau dan aku,
ianya semakin hari semakin hambar,
ditelan waktu yg cemburu,

kini kau dan aku jauh,
melangkah kearah keangkuhan diri,
tanpa menegur mahupun menyapa,
bagaikan tak perna kenal,
melakar sesuatu melangka perjuangan,
sewaktu dibangku sekolah,

Ku singkap memori tentang kisah dulu,
agar kau mengerti betapa diri ku merindui dirimu,
dan diantara kita penuh dengan kisah, cerita, suka dan duka,
namun ianya hanya tinggal kenangan yg kini ku cari ditelan sang bayu yang sentiasa berpuput dalam keegoan,
di sini awan mendung seringkali bertandang di kala aku terkenangkan dirimu yang telah pergi,
sementara aku masih di sini mencari-cari jalur pelangi indah....
yang inginku coretkan dalam renteten hidupku....

p/s: copy paste from mars~~~

27 August 2013

19 August 2013

If This Was a Movie



Last night I heard my own heart beating
Sounded like footsteps on my stairs
Six months gone and I'm still reaching
Even though I know you're not there
I was playing back a thousand memories, baby
Thinking 'bout everything we've been through
Maybe I've been going back too much lately
When time stood still and I had you

c/o : Come back, come back, come back to me like
You would, you would if this was a movie
Stand in the rain outside 'til I came out
Come back, come back, come back to me like
You could, you could if you just said you're sorry
I know that we could work it out somehow
But if this was a movie you'd be here by now

I know people change and these things happen
But I remember how it was back then
Wrapped up in your arms and our friends were laughing
'Cause nothing like this ever happened to them,
Now I'm pacing down the hall, chasing down your street
Flashback to the night when you said to me,
"Nothing's gonna change, not for me and you
Not before I knew how much I had to lose"

repeat c/o

If you're out there,
If you're somewhere,
If you're moving on,
I've been waiting for you.
Ever since you've been gone
I just want it back the way it was before.
And I just wanna see you back at my front door.
And I say

Come back, come back, come back to me like
You would before you said it's not that easy
Before the fight, before I locked you out
But I take it all back now

repeat c/o

You'd be here by now
It's not the kind of ending you wanna see now
Baby, what about the ending
Oh, I thought you'd be here by now, whoa
Thought you'd be here by now

2 August 2013

"LyRiCs"



I'm Sorry I Love You but I Still Love You, namun Bahagiamu Deritaku, menanti Pelangi Senja menjadikan Aku yang Tersakiti, Without You Hanya Aku Setengah Mati Merindu.. Bukan Dia Tapi Aku, Setia Hujung Nyawa Janjiku Takkan Terpisah. tetap Cubalah Untuk Setia, Mengapa... Someone Like You...Dan Bila Esok akan menjadi Kenangan Terindah serta Melawan Kesepian. Aku Ingin Setia, Terima Kasih Bila Rasaku Ini Rasamu, Ajari Aku andai ku bercinta lagi bagi Raja Kasih Yang Hilang. Just Give Me a Reason untuk The one That Got Away.. hanya mampu Pasrah untuk setiap Kehilangan... Ku Akui When I Was Your Man, Don't You Remember Talking to The Moon Mengenangmu........

9 July 2013

Just No Idea...

Mereka kata: cubalah yang terbaik......
Aku kata: Sampai bila la.....
Mereka kata: Terpulang dari ko la sampai bila ko mampu bertahan...

Aku kata: Aku akan cuba sampai la aku dah tak mampu ...
Aku kata: Semua manusia ada masa silam, pernah buat salah..... TAPI... Kalau dah sedar buat salah kena la pandai2 ubah.. Sampai bila juga nak teruskan salah tu...


~ like chemical mixture, every existence of a person change both persons life. its not about you'll be change or you the changer. its about did you or him/her change to better or worse. ~

24 June 2013

Here We Go

Alkisahnya aku dapat call dari PPD LD pasal jadi guru ganti kat sekolah lama aku untuk tiga bulan, tapi entah kenapa aku steady jea tolak offer tu. Then, smlm parents aku datang and aku bagi tau la yang aku dah tolak offer tu, agak marah juga la parents aku sbb aku tolak offer tu. Menurut mereka, sekarang susah nak cari kerja yang tetap, jadi jangan memilih sangat. Yea, itu aku memang tak dapat nafikan, tapi aku memang tak minat jadi cikgu kot...Kot la~~~...

Tapi yang sebenarnya bukan lah sebab aku tak minat jadi cikgu, aku tak kisah pun kalau kerja pa pa yang penting halal. Tapi buat masa ni aku rsa aku perlukan masa untuk diri aku sendiri, untuk membiasakan diri dengan perubahan fasa yang sedang berlaku. Semua ni terlalu cepat dan berserabut aku rasa, aku cuma boleh diam dan mengabaikan mana2 yang lain dahulu. Kalau masa tengah kerja, memang semua personal aku tolak tepi. Cukuplah dengan kisah lalukn.. Jangan jadi bodoh sangat ikut perasaan,. Setiap perasaan yang ada  boleh berubah2.. 
Ibarat prinsip keabdian tenaga :

"Tenaga tidak boleh dicipta atau dimusnahkan. Tenaga hanya boleh bertukar dari satu bentuk ke satu bentuk tenaga yang lain"

SO, di pendekkan cerita,

Kalau kita tak suka atau tak selesa dengan sesuatu yang kita tak boleh ubah, why not kita ubah cara kita melihat sesuatu tu. Cuba untuk ubah persepsi dan perspektif....

Ayat aku memang berbelit... Tapi itulah maksudnya...



21 June 2013

KE HIPOKRIT AN




 Berfikiran logik dan waras dalam sesebuah perhubungan itu perlu, jangan asyik ikut perasaan, juga jangan memandang remeh perasaan orang lain. Kita tidak tahu apa yang tersirat di dalam hati dan minda setiap individu, semua memiliki "HIPOKRIT" tersendiri. Maruah anda perlu dijaga dengan sebaiknya, walaupun anda tidak mahu memikirkan dan memperdulikan tepi kain orang lain... "Jangan menilai sesuatu pada luaran nya" suda kerap kali kita dengar, tapi siapa yang pernah mencuba untuk memanfaatkan nya?. "Tidak perlu memikirkan perkara remeh-temeh" ini akan menghantui semula jika tersilap langkah. Pertimbangkan dan nilai semua keputusan dengan sebaiknya, fikirlah jauh ke hadapan itu akan sangat membantu...

Peringatan untuk diri sendiri juga.. (^_^)
  

18 June 2013

Today...



Swedish proverb:
"Worry often gives a small thing a big shadow."

Accept what is or do something about it. But worry is a huge waste of emotional energy and usually empowered by thought distortions such as intolerance, exaggeration, generalizing, pessimism, and so on.

10 April 2013

"Masa Merawat"



Hye.. 

"Masa Merawat"

Definisi : Masa yang diperlukan oleh seseorang untuk dirinya sendiri, ketika dia sedang menghadapi permasalahan

When you are facing a problem that you think you can't solve, please TAKE YOUR TIME... RETREAT and calm your mind also your heart. Go somewhere else and do something that NOT related to your PROBLEM. If you not capable to go somewhere else, just SHUT OFF YOUR WORLD.. Meaning by shut off your world doesn't mean SUICIDE.. It just that off your phone. deactivate your facebook and avoid to meet with people that will make your problem WORST..

Duration for this " Masa Merawat" depends on each individu. You may need only 1 day for your masa merawat but you may also need FEW YEARS!!!..

And For now.. I need my "Masa Merawat". I hope you can understand.. I know what you have done to me and I just need this..

Owh, BTW.. When you take your "Masa Merawat".. Don't forget to PRAY.. So, that ALLAH will give you guidance and show you what the best for you..


PEACE YAWW~~~
(^_^)

p/s: Everything in life is temporary. So if things are going good, enjoy it because it won't last forever. And if things are going bad, don't worry. It won't last forever either

Last : Click Picture Above.. (^_^)

3 April 2013

Why

Assalamualaikum..

Bersyukur la dengan apa yang kamu ada.. Jangan la nak memilih sangat, tau tak bertapa ramainya manusia lain yang mahu belajar dan berpelajaran seperti kita.. dan tahu tak bertapa aku mahu sambung belajar sehingga ke tahap yang tertinggi.. tapi aku tak mampu.. Aku kena mula cari kerja, sbb aku tak mahu parents aku tanggung aku lagi.. cukup lah selama berbelas tahun parents aku dah tanggung aku.. InsyaAllah kalau ada rezeki aku sambung juga nanti..

Pasal plan lain pla.. Pasal KAWEN, manusia mana yang tak mahu kawen.. Ofkos la mahu kn.. tapi cuba buat persiapan apa yang patut dahulu... Jangan gelojoh sangat pasal kawen tu.. Its a life time share with your partner/spouse. Jangan dah kawen nanti, ada masalah remeh and simple pun boleh jadi sampai bercerai-berai kn.. Kukuhkan dulu ilmu di dada tu.. stabilkan dulu keadaan diri tu, berbakti dulu pada parents dan family tu..

Next, sila jangan memilih kerja.. sekarang ni sangat susah nak cari kerja.. lain la kalau bapak ko ada company sendiri kn.. tu lain la cerita nya..

Okay.. tu jea la.. Ta Ta

10 March 2013

GEMS

Assalamualaikum

Dah masuk 5 minggu menjadi penumpang di BPBH.. site GEMS yang terakhir.. Batch BPS07E, So far alhamdulillah. program ni banyak bagi input berguna.. Best sangat2, boleh improve diri sendiri dan cari kenalan baru..

Kalau nak bercerita 3 hari dan 3 malam pun belum tentu habis. Kalau ikutkan plan nak update blog ni guna bahasa inggeris sebab kat sini kena speaking english.. tapi memandangkan grammar yg hancur, jdi x payah la..

Yang selebihnya nanti la update..

Tata

9 February 2013

Kena marah~~

Dah seminggu stay di BPBH.. seminggu juga la merasa penat kena pegi semua aktiviti dan kelas.. Hari ni baru dapat rehat dan rasa free time.. Sungguh STRESS..

STRESS bukan sebab penat tu, tapi sebab free2 kena marah.. Siot la, bukan pakwe pn, just nak share jea.. tapi tiba2 kena marah sebab status kat twitter..

First of all, yea aku memang suka dia, tapi sekadar minat la.. bukan nak ada apa2 relation pun.. so, tak payah la nak emo pun kalau aku tweet pasal dia, kita pun da clear kn yg kita kawan jea, jadi tak payah la nak buat ayat jeles di situ yea.. buat aku jadi stress..

Da la.. adios..

25 January 2013

Lady Antebellum - Just A Kiss



ne m'oubliez pas

Lyin' here with you so close to meIt's hard to fight these feelings when it feels so hard to breatheI'm caught up in this moment, caught up in your smile
I've never opened up to anyoneSo hard to hold back when I'm holding you in my armsWe don't need to rush this, let's just take it slow
c/o:    Just a kiss on your lips in the moonlightJust a touch of the fire burning so brightAnd I don't want to mess this thing upNo, I don't want to push too far
Just a shot in the dark that you just mightBe the one I've been waiting for my whole lifeSo baby, I'm alright with just a kiss goodnight
I know that if we give this a little timeIt'll only bring us closer to the love we wanna findIt's never felt so real, no, it's never felt so right
c/o:
Just a shot in the dark that you just mightBe the one I've been waiting for my whole lifeSo baby, I'm alright with just a kiss goodnight
No, I don't want to say goodnightI know it's time to leaveBut you'll be in my dreamsTonight, tonight, tonight
c/o:
Just a shot in the dark that you just mightBe the one I've been waiting for my whole lifeSo baby, I'm alright
Oh, let's do this right with just a kiss goodnightWith a kiss goodnight, kiss goodnight

22 January 2013

2013....


Assalamualaikum..
Finally 2013..

Ada beberapa hari lagi nak msuk Feb 2012 da.. And yes, I'm still JOBLESS
Bukan pasal memilih kerja, tapi rezeki belum ada.
Next plan pun belum susun lagi..

Ada orang tanya aku pasal resolution..
Honestly, aku memang belum fikir..
Follow the flow macam biasa..

Yang aku tahu, aku kena cari kerja dulu,
Then yang lain akan menyusul kemudian..

Ada orang tanya aku pasal KAWEN,
Honestly, aku tak fikir pun lagi..
Well, I'm still single kn.. (^-^)V

Cerita pasal HIGHLIGHT 2012

AKU DAH KONVO!!! wee... da jadi siswazah da pun..
BSc (HONS) INDUSTRIAL CHEMISTRY

Start dari sekolah menengah, masuk ke matrik sampai la ke Uni
aku tak pernah minat subjek KIMIA,
aku lagi suka biologi, biarpun banyak yg nak kena hafal
Tapi study chemistry so FUN and killing me inside..=.="
Sampai sekarang pun masi rasa macam TRAUMA study.. Haha...

Kalau ikut masa F4 dulu, aku nak amik BISNES..
Tapi parents x bagi sbb banyak risiko kalau masuk bidang tu
Actually, mana2 pun ada risiko kan
Dari diri sendiri jea nak handle macam mna..

So far ni jea la yg nak di cerita..
bagi mengelakkan aku merepek pasal cerita mengarut..
TaTa..