4 November 2012

Seriously

Darn seriously.. I need to see a doctor.. its getting harder and harder to breath.. but the problem is I don't know how to tell my parentz about this... =.="

28 October 2012

Helena


Long ago,
Just like the hearse you'd tied to get in again,
We are,
So far from you.

Burnin'n on,
Just like a match you strike to incinerate,
The lives,
Of everyone you know.

And what the worst to take?(worst you take?),
From every heart you break?(heart you break?),
And like the blade you stain(blade you stain),
Well,i'll be holding on tonight.

What the worst thing i could say,
Things are better if i stay,
So long,and goodnight,
So long,and goodnight.

Came a time,
When every star fall brought to the tears again,
We are,
The very hurt you sold,

And what the worst to take?(worst you take?),
From every heart you break?(heart you break?),
And like the blade you stain(blade you stain),
Well,i'll be holding on tonight,

What the worst thing i could say,
Things are better if i stay,
So long,and goodnight,
So long,and goodnight,
Well,if you carry on this way,
Things are better if i stay,
So long,and goodnight,
So long,and goodnight.

Can you hear me?
Are you with me?
Can we pretend?
To live again,
We'll meet again,
When both our cars collide.

What the worst thing i could say,
Things are better if i stay,
So long,and goodnight,
So long,and goodnight,
Well,if you carry on this way,
Things are better if i stay,
So long,and goodnight,
So long,and goodnight.


Pasal konvo nanti la aku story...

4 October 2012

Tiada Motif

Assalamualaikum

Tajuk pn Tiada Motif makna nya aku just nak merepek tanpa ada tujuan yang kukuh..

Kenapa la klau si kawan tu post status, "Ni tunang aku", "Ni Husband @ Wife aku"... Lantak diorg la.. nak peduli apa juga.. jodoh diorg da sampai da...

Ishk =.="

Nak ikut family day yg sv aku ajak tu, tpi mcm mna cara ny untuk pujuk parentz aku... Grrrr~~

2 October 2012

Aku Terima Nikahnya

Assalamualaikum

Ni Movie yang akan keluar tak lama lagi, well hye its october already.. (^_^)
Nak tengik muvie ni dgn my besties dan celebrate our konvo and our birthday..
SO HAPPY and I CAN'T WAIT..



Berkaitan dengan tajuk cerita ni.. (bukan cerita ni, tajuk ny jea), 
3 Perkataan yang ditunggu-tunggu oleh setiap wanita,
BUKAN I LOVE YOU
atau 
I MISS YOU..
tapi 
AKU TERIMA NIKAHNYA..

Sedap jea dengar lafaz tu kn, ada perasaan yang ikhlas dan kukuh dalam lafaz tu..
Melambangkan perjalanan menuju kearah yang lebih di redhai

Saat mata bertentang bertentang mata,
Kata CINTA tk perlu bersuara,
Madah KASIH tak perlu berbicara,
Cukup hanya hati yang merasa...

merepek: Talak dan cerai terletak pada tangan lelaki, tetapi akad dan nikah ada pada tangan perempuan, jika perempuan tidak setuju. Maka tidak lah terjadi sebuah perkahwinan itu.."NOVEL"

And now... 
IMYSM

29 September 2012

Love and Let go



What is pain?
First love.
What triggers pain?
Memories
What can heal pain?
Time.
What lengthens pain?
Martyrdom.
What is the initial sign of pain?
Tears.
What is the primary defense mechanism of pain?
Denial.
What the primary stressor of pain?
theme song.
What the history of pain?
Break up.
How can you remove pain?
Let go.
How can you forget pain?
Move on.
Why do we experience pain?
Because we have a heart that love.

idea:" someone"

Sad and Happy (Part 1)

Assalamualaikum

Alhamdulillah, sudah ada pengganti untuk jawatan itu, boleh la aku merasa sedikit lega. Sejujurnya aku sedih, untuk melepaskan jawatan itu. Banyak lagi tanggungjawab belum tertunai dan hak2 yang belum ake kembalikan... SO, memandangkan dah berakhir era AKU memerintah, eh bukan aku.. tapi KAMI.. boleh la aku share pengalaman aku sikit sepnjang menyandang jawatan SETIAUSAHA AGUNG KOLEJ E... (agung ke?)

THE STORY BEGIN....

Start tu aku terbaca memo kat notice board rumah aku pasal lantikan exco JAKMAS.. tpi aku abaikan, sbb rasa macam tak mampu, lagipun masa aku tgk memo tu dah last date dia untuk hntr borg permohonan. So, aku dengan selamba poyo nya bersiap dan pegi kelas.. Aku tak tahu apa yang aku ngn member2 aku raikan hari tu, ptg tu hbs lab ktorg plan nak pegi lepak 1B dan main bowling..

Habis lab, tgh OTW nak pegi keta member ada sorg akak JAKMAS ni kol aku dan offer tnya kalau aku berminat nak apply.. Darn, hati berbelah bagi nak pergi ke tak.. Sepanjang jalan nak pegi 1B tu aku tergerak rasa nak join.. Malangnya aku dah smpi 1B pla masa tu dan aku hanya ada dalam 2 jam untuk lengkapkan borg permohonan tu.. Cuak memang la cuak.. Sekali decide aku memang x ubah da.. Ambik teksi dan rushing balik kolej dan isi borg tu.. Menggigil gak la tngn masa mengisi borg tu.. (nampak tak betapa aku tak fikir panjang pasal jawatan tu)

Dah isi borg tu, hujung minggu nya ada interview pla.. ada 20 org yg apply tapi 14 org jea yg akan di ambil.. Neves siot nak interview.. Part yg aku paling tak sangka ialah, masa nak pegi tu baru tau pla housemate aku pn apply gak.. ktorg pn pegi la sama2.. Sekali lagi aku senang dduk bila tgk org yg gi interview tu semua yg membuatkan aku fikir "MAMPUS AKU".. .

Masa interview, pengetua tnya beberapa soalan tapi aku tak ingt da.. aku just ingt dia tnya pendapat aku pasal 1 prgrm lepas yg pernah join dlu.. Aku main belasah cakap jea kat pengetua tu yg prgrm tu tak berjaya dan bla2... pergh.. berani kot mengkritik dan memberi pendapat.. Pasal manifesto aku tu rahsia la, sbb langsng tak kena dgn jawatan aku.. =.="

Habis interview aku blah la balik bilik.... sebab penggumuman nya kalau aku tak salah keesokan hari nya.. Tapi yg keesokan harinya tu... Aku pergi "berfoya-foya" dengan kawan2 aku.. pergi mandi laut.. pergi zoo lok kawi.. pergi padang bandaran and ada lgi 1 tmpt tu aku x ingt nama dia.. hehe.... 

Seronok la kn kalau tgh enjoy sampai terlupa agenda pengetua dan felo akan pergi check bilik bakal JAKMAS bila2 masa... Tak ingat da mcm mna keadaan katil dan bilik aku masa aku kuar tu.. Diorg pergi serbu pla... Ops.. hope la kemas jea masa tu....

Malam tu la malam kemuncaknya... Perlantikan JAKMAS Sesi 2011/2012........

 Bersambung...

 Terluah : Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak. (Khutbah Terakhir Nabi Muhammad S.A.W)

28 September 2012

Just Thinking About You

I realize that the lyrics suit for me...But Dedicated for You





I let it fall, my heart, 
And as it fell, you rose to claim it, 
It was dark and I was over, 
Until you kissed my lips and you saved me, 
My hands, they're strong, but my knees were far too weak, 
To stand in your arms without falling to your feet, 
But there's a side to you that I never knew, never knew, 
All the things you'd say, they were never true, never true, 
And the games you'd play, you would always win, always win, 
But I set fire to the rain, 
Watched it pour as I touched your face, 
Well, it burned while I cried, 
'Cause I heard it screaming out your name, your name, 
When laying with you I could stay there, 
Close my eyes, feel you here forever, 
You and me together, nothing gets better, 
'Cause there's a side to you that I never knew, never knew, 
All the things you'd say, they were never true, never true, 
And the games you'd play, you would always win, always win, 
But I set fire to the rain, 
Watched it pour as I touched your face, 
Well, it burned while I cried, 
'Cause I heard it screaming out your name, your name
I set fire to the rain, 
And I threw us into the flames, 
Well, It felt something died, 
'Cause I knew that that was the last time, the last time.
Sometimes I wake up by the door, 
That heart you caught must be waiting for ya, 
Even now when we're already over, 
I can't help myself from looking for ya.
I set fire to the rain, 
Watched it pour as I touch your face, 
Well, it burned while I cried, 
'Cause I heard it screaming out your name, your name
I set fire to the rain, 
And I threw us into the flames, 
Well, it felt something died, 
'Cause I knew that that was the last time, the last time, oh, 
Oh, no, 
Let it burn, oh, 
Let it burn, 
Let it burn

27 September 2012

I Don't Like

Assalamualaikum..
I Don't Like..
Jadi orang terakhir.. Tak kira untuk apa2 pn.. terutama sekali kalau tengah mesej.. seriously, aku rasa bukan aku jea yang tak suka jadi orang last.. tapi LAST disini adalah bermaksud bila si"kawan" tu tak balas mesej and just let you waiting like.....(teet).. Fine la kalau busy, but at least please text back or please let your partner know.. OK!

Sekadar meluahkan rasa..
Aku Tak Puas Hati!

merepek:"Things will never be the way they used to be." -American Reunion (2012)

24 September 2012

LAUGH!


A guy asked a girl in a library; “Do you mind if I sit beside you”?

The girl answered with a loud voice;

"I DON’T WANT TO SPEND THE NIGHT WITH YOUUU!!!”.

All the students in the library started staring at the guy and he was embarrassed.

After a couple of minutes, the
girl walked quietly to the guy’s table and she told him

“I study psychology and I know what a man is thinking, I guess you felt embarrassed right?"

The guy responded with a loud voice:

"$200 JUST FOR ONE NIGHT!!!? THAT’S TOO MUCH!!!"

...and all the people in the
library looked at the girl in shock and the guy whispered in her ears; 

“I study Law and I know how to make someone feel guilty"

copy paste from : "someone"

14 September 2012

The End

Assalamualaikum

Itu kah kesudahan nya latihan industri di sebuah syarikat FELDA... Ilmu yang lumayan dan pengalaman yang tidak boleh di beli.. Esok last day practical dan sekarang dah rasa tak ada mood untuk pergi kerja esok. Di sana sangat menguji kesabaran, ketahanan iman dan psikologi diri. Sangat susah nak kawal tapi tak mustahil.. Bos sempat bagi ceramah free masa jumpa dia untuk minta t/tgn surat pengesahan tamat praktikal, dia kata kalau nak pilih kerjaya kena pilih betul2. lebih2 lagi kalau dalam industri.. pastikan bila dah kerja esok2 masih boleh bertahan biar pun dah kawen and beranak-pinak.. sungguh mendalam maksud ayat itu aku rasa.. Can i just skip tomorrow, since my friend won't be around.. nervous bout what will happen tomorrow..

My Heart Always Skip a Beat Because of YOU...

7 September 2012

Tersurat da Tersirat

Assalamualaikum, sebagai pembuka bicara
Setelah sekian lama hanya update blog dengan perkara2 remeh, akhirnya aku punya masa untk meluahkan apa yang tersurat dan tersirat didalam fikiran dan di dalam hati aku

Kita sebagai manusia tidak lepas dari melakukan kesilapan dan kesalahan, sejujurnya aku juga begitu. Sepanjang pejalanan hidup aku pasti ada sesuatu yag aku lakukan bertentangan dengan apa yag sepatutnya, Tetapi rasanya beum terlambat sekiranya aku mencuba untuk berubah dan melakukan anjakan paradigma.

Pertama kali aku dengar perkataan 'anjakan paradigma' ketika di sekolah. Seorang guru yang mengajar bahasa melayu memberi penerangn mengenai maksud perkataan tersebut. Menurut pemahaman aku dan apa yang aku masih ingat, perkataan itu dengan lebih mudah jika diungkapkan sebagai melakukan perubahan dari segi pemikiran.

Setiap fasa kehidupan pasti memberi tunjuk ajar yang berbeza, mungkin kerana itu la ada pepatah yang menggatakan "Live your life to the fullest".. Pengalaman praktikal sangat berharga, myb ada kawan2 yang kata praktikal sangat menyeksakan tetapi bagi aku masa praktikal ni la aku banyak mencari pengalaman dan memahami bagaimana orang dewasa berkerja.

Kehidupan ni memang tersangat unik, pada awalnya aku memandang cara mereka dari perspektif yang negatif  dan yang aku perolehi hanyalah sakit hati dan merasa beban. .. Bergaul dengan mereka yang berbeza usia drpda kita atau dengan lebih tepat yang lebih tua mengajar erti kematangan hidup. Betapa cara mereka berfikir amat berbeza dengan para remaja zaman kini (kerana aku salah seorang dripda remaja itu)

Mereka berkerja dengan matlamat untk menyara keluarga, terpengaruh dengan cara hidup masyarakat sekeliling mereka mula membiarkan kesempitan cara berfikir menguasai. Tidak meneliti apakah sesuatu itu benar atau hanya gossip semata. Berkata tanpa berfikir, dan mengatakan tapi tidak melakukan. Tidak perlu memperkecilkan keupayaan mereka, keran pengalaman mereka memberi mereka panduan yang cukup jelas pastinya.

Walaubagaimanapun, aku kagum dengan mereka. Mereka sangat professional membezakan perkara peribadi dan kerja. Bayangkan sahaja mereka mampu tersenyum dan ketawa ketika bersama keluarga walaupun kerja mereka membuatkan mereka tertekan dan tension. Sekarang aku dalam proses untuk belajar benda tu,, Harap berjaya sebelum aku dapat kerja.. insyaAllah..

Second matter, baru2 ni perasaan aku agak teganggu kerana perkara remeh. Betapa la incik setan berjaya menggoyahkan hati aku. Hanya kerana perasaan palsu aku boleh jadi goyah. Sungguh tidak patut!!!.. Sekarang, i got on the right track already, leaving behind all those sad and bad memories.. move on and step further dan mencuba untuk menjadi lebih baik..

Kepada mereka2 itu, tidak perlu berusaha untuk memisahkan aku dan dia kerana antara aku dan dia tiada apa2.. hanya aku dan DIA yang pasti..

Sekian...

*ayat yang agak dramatik*

“It doesn’t matter where you are, you are nowhere compared to where you can go.” -Bob Proctor 

“Nobody can go back and start a new beginning, but anyone can start today and make a new ending.” -Maria Robinson

9 August 2012

Aku Suka Dia


Aku lihat dia di sana

Aku ingin mendekatinya
Aku cuba menghampirinya
Lalu aku menyapa dia

Dia pun membuka bicara
Dan aku mulai mengenalnya
Kita mulai bermain mata
Mula timbul rasa bahagia

C/O :
Bila dia, mendekati diriku,
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu

Kekadang hati ku bertanya
Adakah dia dah berpunya
Kerana diriku berasa
Aku jatuh hati padanya

Aku ingin memilikinya
Aku ingin menjaga dia
Aku ingin mencinta dia
Aku ingin hidup dengannya

C/O :

Mungkinkah aku, kan berjumpa dengannya
Untuk meluahkan rasa
Mungkinkah aku, kan berdiam diri saja
Menunggu cinta darinya

Bridge :
Ku terima satu nota..darimu..
Yang tertulis ‘Aku suka kamu’

C/O :
Bila dia, mendekati diriku,
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu

Akhirnya kini, ku kan mampu ceria
Diriku sangat gembira
Akhirnya kini, aku mulai bahagia,
Menerima cinta darinya.. Aku suka dia…

19 July 2012

Here We Go Again

I throw all of your stuff away Then I clear you out of my head I tear you out of my heart And ignore all your messages . I tell everyone we are through 'Cause I'm so much better without you But it's just another pretty lie 'Cause I break down Every time you come around .


Hard as I try I know I can't quit Something about you is so addictive We're falling together, you'd think that by now I'd know 'Cause here we go again
 
You never know what you want And you never say what you mean But I start to go insane Every time that you look at me
 
You only hear half of what I say And you're always showing up too late And I know that I should say goodbye But it's no use Can't be with or without you! 

28 June 2012

Bengang seketika

Tengah syok2 blogwalking, terbaca pla 1 entry lama kat 1 blog yang agak femes ni pasal sorg artis punya cerita lama.. ishk, perlu ke mereka menambahkan aib manusia lain tu lagi.. aku rsa bengang plak.... takkan la sebab dia artis habis semua yang tak puas hati kutuk dia, ni terbuka punya komen, tak semestinya pasal artis tu jea, ramai lagi manusia lain.. bila buat salah sekali jea, memang ready la kena kutuk, pergh!, part tak boleh blah yang komen nak menajatuhkan tu 2 kali 5 juga orangnya, malahan ada yang lebih dahsyat. Instead, korang join sesi kutuk-mengutuk dan 'menganyam ketupat' tu, why don't korang (termasuk aku skli) muhasabah diri. Sedarkan diri balik, mungkin kita pun ada buat salah juga, jgn asyik sibuk nak cari salah orang lain.. perbaiki diri kita sendiri dulu..Teguran untuk diri aku sendiri juga..dan saudara seagama dengan aku.. jangan jadi manusia yang makan daging saudara sendiri..

#menganyam ketupat = menngumpat

25 June 2012

Scary Dream

Mimpi yang sangat mengerikan tapi aku kurang faham, memang kesan dari aku tidur petang la katakan. Mimpi tu start kat jalan turun bukit kolej E UMS smpi DKP baru UMS. Mula2 tu ada sorg mamt ni sllu contact aku, tapi aku tak layan, then ada satu masa tu, aku naik motor ngn sape ntah turun bukit tu, ada pla mamat tu ngn konco2 dia tgh tunggu aku, siap bawa parang lagi macam nak bunuh orang, seriously aku boleh rasa takut ngn mamat tu, So, kitaorang pun lari la gi DKP baru, sembunyi kat sana. Tapi masa kat DKP baru tu ada sorg lagi mamat yang tolong aku, aku tak ingt macam mna ending ny, aku just ingt mamat tu protect aku gila2 dan mamat yg sorg lagi nak bunuh aku gila2.. =.="

Part yang x best ny mimpi tu, mamat yg nak bunuh aku tu someone yg aku pernah suka dan mamat yg tolong aku tu someone yg suka aku.. Tak faham aku.. =.="

#mimpiyangakusendiripuntakfaham

2 June 2012

Destiny

ASSALAMUALAIKUM

Next week final exam, kalau ikut situasi sekarang mesti student tgh gila2 nak study. Untuk aku, aku tak boleh study. Bukan tak mahu study, tapi TAK BOLEH STUDY sebab laptop aku  ROSAK. Sadis gila aku rasa, tapi nak buat macam mana juga kan. So, sekarang aku kena study secara manually. Ikut macam cara aku study kat matrik dulu, print nota kuliah. Harap mood swing aku tak datang la sepanjang minggu exam ni.


DESTINY : Tak payah nak tunggu benda yang dah jelas nyata takkan dapat, Kejar apa yang kamu rasa memang ditakdirkan untuk kamu. Usaha untuk itu dan jangan sia2kan peluang yang ada. Minta bantuan dari rakan2 yang selalu ada untuk kamu. Jangan buang mereka bila kamu dah dapat benda yang kamu nak. Kita tak tahu ketentuan Tuhan. Manalah tahu, benda tu sebenarnya bukan untuk kamu. Apa pun dan bila pun situasi kamu, pastikan kamu ingat siapa yang selalu ada untuk kamu.. 

28 May 2012

Somebody That I Used To Know

Now and then I think of when we were together
Like when you said you felt so happy you could die
Told myself that you were right for me
But felt so lonely in your company
But that was love and it's an ache I still remember

You can get addicted to a certain kind of sadness
Like resignation to the end, always the end
So when we found that we could not make sense
Well you said that we would still be friends
But I'll admit that I was glad it was over

But you didn't have to cut me off
Make out like it never happened and that we were nothing
And I don't even need your love
But you treat me like a stranger and I feel so rough
No you didn't have to stoop so low
Have your friends collect your records and then change your number
I guess that I don't need that though
Now you're just somebody that I used to know

Now you're just somebody that I used to know
Now you're just somebody that I used to know

Now and then I think of all the times you screwed me over
Part of me believing it was always something that I'd done
But I don't wanna live that way
Reading into every word you say
You said that you could let it go
And I wouldn't catch you hung up on somebody that you used to know

But you didn't have to cut me off
Make out like it never happened and that we were nothing
And I don't even need your love
But you treat me like a stranger and I feel so rough
No you didn't have to stoop so low
Have your friends collect your records and then change your number
I guess that I don't need that though
Now you're just somebody that I used to know

Somebody
(I used to know)
Somebody
(Now you're just somebody that I used to know)

(I used to know)
(That I used to know)
(I used to know)
Somebody

20 May 2012

Berakhir

ASSALAMUALAIKUM

Maksud berakhir = 
1. Thesis dah hantar dan VIVA hari khamis akan datang
2. Tugas sebagai JAKMAS dah selesai
3. Tahun akhir pengajian di UMS
4. Penantian untuk tempat latihan industri
5. Kegilaan yang selalu melanda hati dan minda
6. Program-program kolej kediaman
7. Penantian yang tidak sepatutnya.

Banyak yang dah berlaku sepanjang april ke may..
Penat juga a menghadap
Tapi, ok je la.. boleh hidup lagi.
Seksa sikit lah.. tapi kira berbaloi juga

aku cuak pasal thesis yang aku dah hanar tu..'
x tahu apa nak jawab masa viva nanti
jangan aku mengarut sudah la..

JAKMAS dan program.
Turun bukan lah secara rasminya
tapi, bila dah dapat sijil penghargaan
aku kira macam dah turun la
Last program pun ni kat ranau
Program delegasi amal

program ni buat kat rumah anak angkat putera harapan ranau
jumpa budak2 yang macam2 perangai mmg menguji kesabaran
tahan hati jugalah
tapi memang seronok

Lastly.. yang selebihnya masuk dairy


Just.. weyh.. jangan buang kawan sebab makwe/pakwe
Takut korang punya jodoh tak panjang
buat malu jea nak cari kawan tu..
dan tak payah la tunjuk yang korang tgh desprete.

Hidup ni sementara..
jangan rasa senang hati dengan apa yang kta ada
tapi bersyukurlah

merepek: Just because I'm here for you all the time, doesn't mean you can take me for granted

4 May 2012

X terfikir pun

aku sangat suka baca novel.. dan sanggup tunda kerja aku semata-mata nak habiskan novel tu.. Aku start baca novel since sekolah rendah lagi.. macam2 novel da aku baca, smpi tajuk pun aku dah tak ingat..

Most of novel mesti la love story.. macam2 plot dan jalan cerita.. setiap novel tu membuatkan aku berfikir, pelbagai ragam dan gaya manusia hidup d muka bumi ni.. So, kena sllu berfikiran terbuka dan luas la.. 

Dan, skrg aku terfikir pasal watak "KETIGA" dalam jalan cerita.. pandangan tipikal masyarakat.. pihak ketiga dan perhubungan adalah watak yang jahat.. ye lah.. semestinya dianggap watak negatif.. tapi tak tahu kenapa, aku cuba berfikir dari sudut pihak ketiga tu sendiri.. watak tu hanya boleh di nilai berdasarkan jalan cerita..  kadang-kala ada kisah antara watak pertama atau watak kedua yang menjadikan wujudnya watak ketiga.. contohnya seperti keCURANGAN salah satu watak itu sendiri.. well.. itu pendapat masing2..
just, kalau boleh berfikir sebelum menilai..

"There is nothing either good or bad, but thinking makes it so"
~William Shakespeare~

17 April 2012

Kerja Gila

ASSALAMUALAIKUM

Apa kerja gila yang aku dah buat?
Kalau di kira, banyak juga la..
Tapi antara yang gila adalah
Join Abg Syafiq, usha mamat cute
Berani gila kot.. Adeh =.="
Di sebabkan aku tengah tension yang tak bersebab
Aku follow la sekali..
Then, bila abg syafiq tegur mamat tu
Aku blah der.. segan kot.. haha
Eh, tapi mamat tu memang cute..
Lepas aku blah tu, abg syafiq cite apa reaksi mamat tu
Bertambah level segan aku kot
Boleh pla lepas abg syafiq salam dia, then aku blah..mamat cakap,"eh, dah lari dia"
weyh, AKU SEGAN LA..
Err.. tapi aku takde feeling pn kat mamat tu
AKU SAJA NAK BUAT KERJA GILA..
(^_^).. Tapi aku suka tengok mamat tu..

Tukar cerita..
Berusaha untuk betulkan otak aku yang tengah x betul ni
Aku pun x faham dan tak tahu apa masalah aku yang sebenarnya
bila tanya kawan aku, dia kata aku suka fikir semua benda serentak
Tu yang jadi nampak serabut..
So, aku try la fikir 1 per 1..
Tak de la serabut mana pun hidup aku sekarang..
Just follow the flow..
BTW, abg syafiq kata..
biasakan diri stdy sebelum tidur dan selepas bangun tido..
Siapkan assignmnt hujung minggu,
kurangkan aktiviti keluar dan enjoy..
Limitkan penyertaan dalam program
dan banyak lagi la..
Pasal plan nak sambung master, aku kena pertimbangkan balik kot
Berapa kali nak sebut la pasal Abg Syafiq ni
Err.. aku suka minta pendapat kat dia..
sebab dia sporting and memahami life as student,
memandangkan dia pun pernah jadi MPP dulu..
Buat masa ni, aku nak kurangkan interaksi dengan org tu
Sebab fikiran aku dah negative gila2 ni
Especially untuk sekelompok golongan tu..
Pasal kerja, itu amanah aku..
Be professional..
(^_^)
ADIOS..

xde kaitan dgn entry.. just, skrg aku tgh gila tgk anime..



















Beat off: Setiap detik

merepek : If being with them doesn't improve your life, you'll be better off without them.


3 April 2012

Storia Di Vita 1

Suddenly, i just feel the hatred, rage, hate and many more.. feel like wanna revenge.. seriously, i just can't forgive them.. even though he had say sorry. I don't even understand why i feel like this. But i still can think rationally, not like that DAMN people.. Use a game as a way to satisfy their own feeling..

i have no specific reason why i write this.. just its been awhile since then... Fine, aku sendiri tak suka apa yang kadang aku rasa ni.. tapi melihat muka2 tu memang membuatkan aku bertambah benci pada meraka.. aku senang je kalau tak nak ambil tahu da pasal korang.. sebab bukannya korang ada maksud pun pada hidup aku.. Korang rasa korang dah cukup baik, yea aku pun tak baik mana.. at least, aku tahu apa yang patut aku buat untuk jaga perasaan orang

dan paling kurang pun, buka mata, minda dan hati.. jangan kerana cinta, keluarga dibuang, jangan kerana kata, kawan ko khianat, jangan kerana lelaki/perempuan sahabat ko buang... Itu perkara paling teruk.. sama macam backstabber.. Sebab tu juga la, sapa yang pernah back stab aku memang akan rasa layanan yang agak kejam dari aku..

BTW, suka hati aku lah nak merepek apa kat sini.. tak puas hati?? Yea aku pun tak puas hati .. aku nak tunggu respon ni. Kita tengok sapa yang kena.. AKU TAK SANGKA PEMIKIRAN KORANG AGAK CETEK.. bukan setakat cetek tapi SEMPIT!

dan aku tahu kamu memang hebat kalau berkata-kata..
(^_^)

hanya sekadar tarian jemari di papan kekunci

29 March 2012

Aku Tak Tahu

ASSALAMUALAIKUM
BUSY!!!
Itu adalah perkataan yang aku sangat rapat sekarang
Jadual yang penuh dengan Mid-Term, Sipakan Thesis.. program dsb
Tip kalau aku kata tak tension..
Tak tahu macam mana nak handle
Just sekarang, aku just cuba tahan diri dari tak tido
caranya.. tak payah lah tahu
Tak sesuai untuk dijadikan contoh..
Cukup merepek.. sambung buat kerja..

25 March 2012

Siti Norhaliza--Bicara Manis Menghiris Kalbu

Satu per satu teman
Ada di sekelilingmu
Satu persatulah jua
Tinggalkan dirimu
Cumalah aku saja yang masih lagi bertahan
Memendam rasa
Bulan madu yang indah
Sudah sampai ke hujungnya
Engkau pun mula berubah dan beralih arah
Kata2 manis
Tiada lagi ku dengar
Hidupku pula makin tawar
Tiap bicara manis
Bagaikan selumbar bisa
Kau tanam di jiwa tak terlihat oleh pandangan matamu
Tiap bicara manis
Memujuk dan merayuku
Tak usah berlalu dan merajuk bawa hati pilu
Andai sudah tiba masa
Tiada jodoh kita
Biar kita berpisah dari merana
Tiap bicara manis
Bagaikan selumbar bisa
Kau tanam di jiwa tak terlihat oleh pandangan matamu
Andai sudah tiba masa
Tiada jodoh kita
Biar kita berpisah dari merana

_sangat suka dengar lagu ni skrg_
(^_^)

19 March 2012

Without You



I just wanna be alone tonight
I just wanna take a little breather
Cause lately all we do is fight
And every time it cuts me deeper

Cause something’s changed
You’ve been acting so strange
And its taking its toll on me
Its safe to say that I’m ready to let you leave

Without you, I live it up a little more everyday
Without you, I’m seein myself so differently
I didn’t wanna believe it then
But it all worked out in the end
When I watched you walk away
Well I never thought I'd say
I’m fine
Without you

Called you up cause’ it’s been long enough
And you said that you were so much better
We have done a lot of growing up
We were never meant to be together

Cause something changed, you were acting so strange
And it’s taken its toll on me
It’s safe to say that I’m ready to let you leave

Without you, I live it up a little more everyday
Without you, I’m seein myself so differently
I didn’t wanna believe it then
But it all worked out in the end
When I watched you walk away
Well I never thought I'd say
I’m fine
Without you

Cause something changed, you were acting so strange
And it’s taken it's toll on me
It’s safe to say that I’m ready to let you leave

Without you, I live it up a little more everyday
Without you, I’m seein myself so differently
I didn’t wanna believe it then
But it all worked out in the end
When I watched you walk away
Well I never thought I'd say
I’m fine,
Without you
Without you
Without you
Without you
I just wanna be alone tonight,
I just wanna take a little breather.

18 March 2012

Let.. It..

ASSALAMUALAIKUM

Tengah2 malam buta baru nak start buat kerja sambil dgr lagu Dato shiela majid and Dato sit nurhaliza.. Aku memang meinat lagu2 mereka ni..

Alkisahnya, aku tak tahu kenapa aku rasa happy dan tenang.. No concrete reason.. Just, bila aku dapat berfikir dalam keadaan tenang, aku boleh decide apa yang aku patut buat untuk sesuatu hal tu.. Contohnya kalau dalam program, aku lagi suka siapkan kerja2 aku tu  tgh2 malam macam skrg ni.. memanglah rasa mengantuk, tapi perasaan2 yang tak sepatutnya tu tak ganggu aku masa2 gini.. Lagipun.. Try ambil sesuatu tu dari sudut pandangan positif.. Instead run, faced it.. kalau lari dari masalah memang sah takkan selesai lah masalah tu.. lebih2 lagi kalau lelaki.. LARI DARI MASALAH akan membuatkan korang nampak DAYUS!!.. dan lelaki yang susah buat keputusan dalam perkara yang melibatkan hubungan dan komitmen memang sure2 lah kena pandang rendahkan.. Ok, aku merpek dah.. adios..

#np bintang kehidupan..

Semua yang aku rasa sekarang, aku kembalikan kepada ALLAH.. Dia lebih BERHAK terhadap hidup aku.
(^_^)

17 March 2012

Bila 2 Hati Menjadi 1




When someone treats you like an option, help them narrow their choices by removing yourself from the equation. 

Sometimes you just have to be selfish. People will drain the life out of you if you let them! Put your all into YOU! 

Loving someone is: wanting the best for them, wheather it includes you or not. 


3 February 2012

"A real Boyfriend." ♥


When she stares at your mouth
-Kiss her

When she pushes you or hits you like a dummy cause she thinks shes stronger than you
-Grab her and don't let go

When she starts cursing at you trying to act all tough
-Kiss her and tell her you love her

When she's quiet
-Ask her whats wrong

When she ignores you
-Give her your attention

When she pulls away
-Pull her back

When you see her at her worst
-Tell her she's beautiful

When you see her start crying
-Just hold her and don't say a word

When you see her walking
-Sneak up and hug her waist from behind

When she's scared
-Protect her

When she steals your favorite hoodie
-Let her keep it and sleep with it for a night

When she teases you
-Tease her back and make her laugh

When she doesn't answer for a long time
-Reassure her that everything is okay

When she looks at you with doubt
-Back yourself up

When she says that she loves you
-she really does more than you can understand

When she grabs at your hands
-Hold her's and play with her fingers

When she bumps into you
-Bump into her back and make her laugh

When she tells you a secret
-Keep it safe and untold

When she looks at you in your eyes
-dont look away until she does

When she says it's over
-she still wants you to be hers

When she reposts this bulletin
-she wants you to read it

- Stay on the phone with her even if she's not saying anything

- When she's mad hug her tight and don't let go

- When she says she's ok don't believe it, talk with her because 10 yrs later she'll remember you

- Call her at 12:00am on her birthday to tell her you love her

- Treat her like she's all that matters to you

- Stay up all night with her when she's sick

- Watch her favorite movie with her or her favorite show even if you think it's stupid

- Give her the world.

- Let her wear your clothes

-When she's bored and sad, hang out with her

-Let her know she's important.

- Kiss her in the pouring rain

- When she runs up to you crying, the first thing you say is:
"Whose ass am i kicking,BABY?"
p/s: aku dah pernah post entry ni dulu. tetiba rasa nak post lagi..
(^_^)

2 February 2012

Read...

CINTA SAMPAI SYURGA

(sediakan tisu sebelum baca)

Dia duduk menghadap laptop di hadapannya. Langsung tidak menghiraukan si dia yang tengah menonton televisyen – ceramah bersama Dato Masyitah. Siaran OASIS astro itu telah pun bertukar kepada Indahnya Iman yang bermaksud akan masuk waktu solat. Tiba-tiba, si dia bangun dan memandang dia yang tengah khusyuk membelek laptop di hadapan. “abang, maghrib dah nak masuk. Kita jemaah ya.” Si dia yang duduk di hadapan laptop itu senyap. Tersentak sebenarnya. Mana pernah solat. Nak jadi imam? Huh,lawak antarabangsa betul. Macam mana dia boleh kahwin dengan ustazah ini pun tak tahu lah.

Salah abahlah ni, pandai-pandai nak tentukan jodoh orang. Cari yang stok tudung labuh pulak tu. Okay,salah aku juga sebab pergi teguk kencing syaitan tu sapa suruh. Okay,salah aku lagi, angkut entah mana-mana perempuan untuk hiburan. Okay,salah lagi sebab selalu je aku balik lepas subuh sebab pergi kelab dan balik mabuk. Okay, salah aku lagi, duit syarikat abah habis aku joli kan. Banyaknya salah aku. Jadinya,abah kahwinkan aku dengan Siti Syahirah binti Hj. Amran ni. Bukan itu je, abah hantar aku dengan dia duduk dekat Kepala Batas, Pulau Pinang ni. Itu okay lagi, abah ambil kereta sport aku – dan aku kena guna kereta isteri aku ni. Abah suruh aku uruskan syarikat dia dekat ceruk ni. Nak enjoy pun tak boleh, sebab ini Pulau Pinang bukan Kuala Lumpur.

Enjoylah aku dengan laptop ni. Baru sehari duduk rumah ni, aku dah nak gila. Belum seminggu lagi. Kalau sebulan? Huh. “abang dengar tak?”. Macam cakap dengan laptop tu je. “hm,saya sembahyang dekat surau.” Ek, macam mana ayat tu keluar. Huh,surau pun aku tak tahu dekat mana. Nak lari dari jadi imam sebenarnya. “saya ikut. Jap saya siap.” Si isteri telah pun hilang di pandangan mata. Aiman tersentak. Aduh,dia nak ikut pulak. Laptop di matikan. Dia duduk di sofa sementara menanti si isteri bersiap. Fikiran ligat memikir dekat mana surau.? “abang, dah siap.” Aiman memandang isterinya yang lengkap bertudung labuh saiz 60 dengan t-shirt muslimah dan seluar track-suit. Cantik! “abang..?” Aiman tersedar. “jom.” Kunci kereta di atas meja di capai. “saya bawa kereta awak, tak kisah?” tanya Aiman ragu-ragu.

Syahirah senyum. “harta saya harta abang juga.” Aiman hanya mengangguk. Dalam kereta – hanya dengar radio – hot fm refleksi. Aiman dah tak tentu arah. Syahirah yang dari tadi perhatikan itu macam nak ketawa . Rasanya asyik ulang-ulang je jalan ni. “abang,surau belok kiri tu.” Aiman hanya diam. Malu. Kereta di belokkan pada arah yang diberitahu isterinya. Mereka telah pun tiba di hadapan surau As-Syakirin. Aiman masih tidak mematikan enjin. Syahirah pun tidak keluar lagi dari kereta. Aiman melihat dirinya yang hanya ber-t-shirt dan seluar track-suit. Aduh,mana bawak kopiah ke? Songkok ke? “err,Ira..” Syahirah menoleh. Mana ada orang pernah panggil dia Ira. Pertama kali dengar. “ya?” “okay ke saya pakai macam ni? mana tahu kene halau ke nanti?” Syahirah senyum. “jangan risau yang menilai itu Allah bukan manusia.

Kalau niat kita kerana-NYA,insyaAllah. Pakaian abang ni dah okay dah ni.” Aiman terdiam. Tak pernah sebelum ini dia bercakap dengan orang masuk bab-bab agama. “jom.” Ajak Syahirah. “hmm.” Enjin kereta di matikan. _________________________________ Malam itu Aiman duduk di ruang tamu menonton televisyen. Teringat tadi imam itu bagi ceramah tentang solat. “solat itu tiang agama, kalau tak solat umpama kita meruntuhkan agama.” Teringat diari isterinya yang dia jumpa tadi. Ter-baca. “saya nak suami yang soleh! Ya Allah makbulkan doa hamba.” Aku tak adalah baik sangat. Kenapalah kau kahwin dengan aku. Kesian kau dapat aku jadi suami. Aku jahil agama! aku dah jauh terpesong! Seperti ada suara yang datang dalam fikirannya ‘tapi kau boleh berubah. Allah Maha Pengampun.!’ Televisyen di hadapannya itu di pandang kosong. Berubah? Teringat juga dia amaran abang iparnya. “aku bagi amaran dekat kau, jangan sesekali berani angkat tangan kau ni dekat adik aku, lagi, jangan pernah kau buat dia menangis.”

Aiman hanya mendengar amaran keras Shahir sewaktu mereka berduaan di dalam kereta sebelum ke rumah mertuanya. “..ingat! aku dapat tahu hidup adik aku sengsara, hidup kau jugak sengsara! Jangan kau buat perangai buruk kau tu . aku dapat tahu. Aku terus pergi Kepala Batas tu. Kau faham tak?” Aiman hanya mengangguk. Huh,garang! Syahirah memandang suaminya yang duduk di sofa itu. Dia senyum. Dia ke belakang Aiman dan menutup mata Aiman dengan tangannya. “cuba teka ini siapa?” kata Syahirah dengan suara yang di buat-buat macam suara lelaki. Aiman yang tengah berfikir itu terkejut tiba-tiba pandangannya gelap. Lama. Senyumnya terukir apabila mendengar suara Syahirah. “hmmm, Tom Cruise..” main-main Aiman. “salah! Tom Cruise tak reti cakap melayu!” Aiman ketawa. “hm,Hj. Amran.” Syahirah pula ketawa. “salah! Hj.Amran dekat Johor.” “ha! Tahu..tahu..Syah!” Syahirah kerut dahi. “Syah mana?” “Syahirah.” Aiman menarik tangan isterinya agar duduk di sebelahnya. Cepat sungguh si Syahirah ni mesra. Ingat kan stok yang pendiam.

Terkejut juga tiba-tiba si isteri ini nak beramah mesra tapi saudara-mara dia ada kata yang Syahirah ini jenis yang ceria dan dia pula jenis yang boleh je ‘masuk’. “abang buat apa?” “tak ada apa-apa. Saya nak tanya awaklah..” “tanya apa?” “er..kenapa awak terima lamaran abah untuk kahwin dengan saya?” “sebab Allah.” Aiman diam sebentar. “tak faham.” “saya buat solat istiharah. Minta petunjuk dari-Nya.” Aiman senyap. Rasanya tak ada apa yang hendak di katakan lagi. Sebak tiba-tiba. Seminggu berlalu…. “Abang,saya tak reti masak” kata Syahirah yang tengah bercekak pinggang di dapur itu. Terkejut juga Aiman.Nak makan apa kalau isterinya ini tak reti masak – hari-hari makan kedai bankruplah. Dah lah abah tak bagi duit banyak. Nak berkata sesuatu tetapi tak terluah sebab teringat ayat dalam diari isterinya. “lelaki bising perempuan tak reti masak!

Habis, kalau lelaki tak reti jadi imam itu!” Walaupun ayat itu di tulis dalam diari dan bertarikh sebelum mereka bernikah lagi tetapi amat terkesan dalam hati Aiman. “macam mana ni abang?” kata Syahirah sayu. Aiman menggaru kepala. Tak tahu nak jawab apa. “tak apalah, lepas ni kita sama-sama belajar masak.” “maaf ya abang..” Aiman senyum. “tak apa.” Aiman keluar dari dapur. Syahirah rasa bersalah. Itulah! Umi selalu suruh masuk dapur belajar masak. Buat malu je. Sedang Syahirah berfikir di bar dapur itu Aiman masuk dengan membawa laptop. “abang nak buat apa bawa laptop ke dapur?” “belajar masak guna internet.” Aiman senyum dan mengangkat kening. Syahirah senyum. _____________________________________ “huish masin.” Komen Syahirah. Aiman mengambil gulai di hadapan isterinya itu. “abangkan yang masak ni.” Kata Syahirah lagi. Aiman rasa dan ketawa. “okay lah ni. ha,awak punya sayur campur ni tawar! Tak rasa apa-apa..” komen Aiman pula. “okay apa..” “is okay. Gulai itu banyak garam, sayur awak tak rasa apa-apa. Campur je semua. Gulai sayur.” “boleh ke macam itu?” “boleh je.” “okay..” “dah makan cepat. Nanti tak sempat nak siap pergi surau.” Aiman langsung tak sedar apa yang dia cakap. Ajak orang pergi surau? Ajak isterinya?

Huh,sejak bila jadi geng surau ni. Syahirah senyum. Dah ada perubahanlah abah ! _________________________________ “ustaz.” Panggil Aiman pada insan yang baru selesai mengimami solat Maghrib itu. Ustaz itu menoleh. “ya?” “saya nak…” “nak apa?” Aiman malu untuk berkata. Tapi sedaya upaya dia cuba luahkan. “anak nak apa?” “saya nak belajar agama.” Terluah juga. Ustaz itu senyum. “mari.” Selesai solat Isyak tadi Syahirah terus keluar dari surau. Lama dia menunggu Aiman di kereta. Senyum terukir apabila melihat Aiman menghampiri bersama seorang lelaki separuh umur. “ustaz kenalkan isteri saya.” Aiman kenalkan Syahirah pada lelaki itu. Syahirah hanya senyum dan mengangguk. “baguslah. Muda-muda kahwin sama-sama pergi surau.” Aiman sentak. Walau apapun senyum paksa di beri. “Alhamdulillah ustaz, Allah beri suami yang soleh macam Aiman ni.” kata-kata Syahirah membuatkan Aiman terdiam. “Alhamdulillah, semoga kalian berbahagia hingga ke syurga.” “terima kasih ustaz.” Aiman bersuara. Ustaz itu menepuk bahu Aiman. “baiklah, saya balik dulu. Assalammualaikum.” “waalaikumsalam.” Jawab Syahirah dan Aiman serentak.

Aiman duduk di birai katil dengan mata memandang Syahirah yang tengah mengemas bajunya ke dalam bagasi. “lamanya abang pergi..” Aiman tersedar. “hmm,seminggu je.” Ya,dia kata dengan Syahirah ada urusan kerja sebenarnya dia mahu ke pondok agama untuk belajar agama dengan ustaz yang dia jumpa sewaktu di surau kelmarin. Rasanya dia perlu berubah. Sampai bila dia nak mengelak untuk menjadi imam dalam keluarganya. Sampai bila dia nak terus jahil. Sampai bila dia nak membiarkan isterinya keseorangan tanpa bimbingan seorang suami. Sampai bila dia nak terus hipoktrik mengikut Syahirah ke surau tetapi tak tahu apa-apa. Sudah tiba waktunya dia berubah.! “seminggu tu lama tauu..” lirih Syahirah. “pejam celik- pejam celik sekejap je tu..” “kalau pejam tak celik- celik?” tersentak Aiman apabila mendengar ucapan isterinya itu. Sudah, rasa berat pula dia nak tinggalkan si Syahirah ni. Aiman memandang Syahirah. “apa awak cakap ni..” lembut dan ada nada risau di situ. Syahirah ketawa halus. “gurau je lah. Abang ni cepat betul sentap.” Aiman diam. “tak yah lah kemas beriya-iya. Nanti yang lain saya kemas.” Isterinya tarik muncung. “tak mau lah, nanti kurang pahala.” __________________________________ Sudah dua hari Aiman di pondok agama itu. Memang air matanya di situ asyik mengalir sahaja. Teringat dosa lampau yang pernah di buat. Ya Allah… banyaknya dosa hamba. Selesai solat berjemaah dengan rakan-rakan di pondok, dia menelefon isterinya. Salam berbalas. “awak sihat?” Aiman duduk di tangga surau papan itu. Syahirah bersuara riang. “Alhamdulillah sihat. Abang tak rindu saya ke? Dah masuk hari kedua baru nak call? Abang tahu tak saya bosan duduk rumah sorang-sorang? Saya dah dua hari tak sembahyang jemaah tau? ” Aiman hanya senyum mendengar coleteh si isteri. “..ha, lagi satu abah kata abang mana ada kerja luar, baik abang cakap abang pergi mana?” tiba-tiba suara Syahirah bertukar sebak. “..saya tahu,saya bukan sapa-sapa dekat abang, tapi tak patut abang tipu saya..” air mata Syahirah mengalir. Aiman terdiam. Syahirah juga diam. Terkejut Aiman tiba-tiba terdengar esakkan. “awak nangis ke?” Diam lagi. “awak, saya…” Syahirah memintas. “tak apa. Saya faham.” Air matanya di seka. “ abang sihat tak?” “Alhamdulillah sihat.” Diam. “Abang jangan lupa sebelum tidur baca surah Al-Mulk” pesan Syahirah. “baik sayang.” Terdiam Syahirah. Aiman senyum je. “lagi?” “er..abang jangan lupa baca doa tidur sebelum tidur..”

Aiman ketawa. “next?” “..kalau terjaga pukul dua tiga pagi, solat tahajut..” Aiman hanya mengangguk. “lagi?” “..selalu beristigfar” “okay. Lagi?” “..ingat Allah dalam setiap perbuatan.” “alright, next?” “sentiasa berselawat.” “okay.” “abang ni last.” “apa dia tu?” soal Aiman lembut. “doakan rumah tangga kita sampai syurga.” Aiman senyap sekejap. “sure.” Dari jauh Aiman telah nampak senyuman isterinya di hadapan pintu. Selesai membayar tambang teksi Aiman mengheret bagasi berodanya. Syahirah telah pun keluar menyambutnya siap bertudung. Mereka bersalaman. “Assalammualaikum,awak.” Sapa Aiman. “waalaikumsalam,abang.” Nada ceria. Syahirah bersalaman dengan Aiman.

Terpegun juga dia melihat Aiman yang hanya bert-shirt kolar dan berseluar slack serta berkopiah (mungkin Aiman tak perasan). Wajah Aiman seolah ada sinar keimanan. Sangat tenang! Aiman perasan isterinya memerhatikannya. “er,,awak pandang apa?” Syahirah tersentak. “eh, tak.. abang nampak lain.” “apa yang lain?” Aiman memandang dirinya dan baru perasan akan kopiah di kepalanya. “oh..” jawab Aiman dan menarik kopiahnya. “jom masuk.” Mereka beriringan ke ruang tamu. Aiman telah pun duduk di sofa sementara Syahirah pergi membuat air di dapur. Mata Aiman menebar ke seluruh ruang tamu. Kemas dan bersih. Walaupun rumah itu kecil tetapi sangat selesa. Entah. Dulu tinggal dekat villa abah tak pernah rasa selesa dan tenang. “abang nah..” lembut Syahirah menghulurkan gelas itu pada suaminya. Aiman menyambut. “thanks.” “abang, nak tahu tak?”dia duduk bawah melutut depan Aiman yang duduk di sofa itu. “hmm?” Aiman merenung Syahirah. Dia sudah faham dengan sikap Syahirah yang peramah dan banyak cakap ini. Kadang-kadang macam budak-budak. “ada sinetron baru tau.” Berkerut dahi Aiman. “oh, apa benda tu?” “apalah abang ni. itu cerita drama bersiri Indonesia. Tajuknya cinta fitri.” “oh..” gelas di letak di atas meja. “kenapa dengan cerita tu?” “best.”

Syahirah senyum hingga nampak lesung pipitnya. Comel! Walaupun penat Aiman masih lagi melayan. “ apa yang best?” “lagu.” Ek.. “oh.. jalan cerita tak best.?” sungguh, ini baru pertama kali dalam hidup Aiman berbual mengenai drama Indonesia. “best jugak tapi sedih.” “kenapa?” “entah. Abang nak dengar lagu tema cerita tu.?” “lagu apa?” “tajuknya Cinta Kita nyanyian Teuku Wisnu dan Shireen Sungkar” Syahirah mengambil mp3nya di almari yang terletak di ruang tamu itu juga. Aiman hanya memerhati. “ .. haa, nah..” dia menghulurkan earphone pada Aiman. “hm, awak ambil satu..” kata Aiman dan menghulurkan sebelah lagi pada isterinya. “..er..kita dengar sesama..” teragap-gagap Aiman. “ok.” Ceria Syahirah menyambut earphone itu. Aiman menarik tangan Syahirah agar duduk di sebelahnya. Mudah untuk dengar mp3 itu. Inilah aku apa adanya Yang ingin membuatmu bahagia Maafkan bila ku tak sempurna Sesempurna cintaku padamu “saya baru download tadi..” Syahirah senyum. Aiman turut senyum. Sungguh dia tak pernah buat benda luar alam untuk melayan lagu dari seberang. Ini cintaku apa adanya Yang ingin selalu di sampingmu Ku tahu semua tiada yg sempurna Di bawah kolong langit ini “Abang kita jadikan lagu kita nak?” Aiman diam seketika. Huh, lagu ni rasa macam nak nangis je

Aiman dengar. Tak tahu kenapa. “hmmm.” Jalan kita masih panjang Ku ingin kau selalu disini Biar cinta kita tumbuh harum mewangi Dan dunia menjadi saksinya Untuk apa kita membuang-buang waktu Dengan kata kata perpisahan Kedua-dua mereka melayan perasaan dengan lagu itu. Tanpa di sedari Aiman telah melatakkan tangannya di bahu sofa dan spontan menarik isterinya ke dalam pelukkannya. Khusyuk melayan lagu. Demi cinta kita aku akan menjaga Cinta kita yg telah kita bina Walau hari terus berganti hari lagi Cinta kita abadi selamanya… Aiman tersentak apabila terdengar azan. Pantas dia menarik earphone itu. Dia menoleh ke kiri. Syahirah dah tidur. “eeerr.. awak…” Aiman cuba mengejutkan isterinya lagi. “awak…bangun. Dah azan Asar ni..” Syahirah bangun dengan mengosok matanya. “abang saya ABC la. Abang solat lah..” Aiman pelik. Apa benda pula dia nak ABC ni. “awak, dah Asar. Kalau nak makan ABC jap lagi kita keluar.” Syahirah memandang Aiman. “Allah Bagi Cuti. Sakit perempuan.” Aiman teragak-agak. “oh.. haa. Okay. Saya solat dulu.” Aiman telah pun bangun untuk menuju ke bilik. “abang.” Langkah Aiman mati. Dia menoleh. “doakan rumah tangga kita sampai syurga.”

Syahirah senyum dan gaya menadah tangan. “sure.” “abang,saya nak cari buku masak..” Aiman hanya mengangguk dengan tangannya yang ada dua beg kertas barang yang dia beli dan Syahirah beli tadi. “..nanti jumpa abang dekat kaunter lah.” Kata Syahirah lagi dan terus berlalu. Aiman hanya senyum dan menghantar dengan pandangan mata. Aiman berjalan ke buku-buku Islamik. Terdetik hatinya tafsir Al-Quran. Aiman pergi ke kaunter pertanyaan dalam kedai buku itu. “ada boleh saya bantu encik?” “hm, ada tafsir tak? Hmm.tafsir Al-Quran?” “maaf encik tiada stok.” Aiman senyum paksa. “okay. Thanks.” Kenapa tiba-tiba rasa sebak ni. Tiba-tiba, Syahirah datang. “ abang tak beli apa-apa?” “tak. Awak dah jumpa buku?” Syahirah senyum dan menunjukkan buku itu pada Aiman. “tadaaa… nanti kita try dekat rumah ok?” “okay.” Aiman membayar buku itu. Sewaktu mereka telah keluar dari kedai buku itu. Pekerja kedai buku itu berbisik. “wah,romantiknya mereka!” “tahu tak apa. untungkan wanita itu dapat suami yang punya lah handsome dan baik!” “mana kau tahu baik?” “tadi dia nak beli tafsir Al-Quran.” “oh, memang padanlah. Perempuan itu pun alim je.” “sweet kan. Suami dia just pakai t-shirt berkolar dan seluar slack, isterinya just pakai baju kurung dengan tudung labuh.

Baju dorang warna match. Jalan pegang tangan” “superb! Romantic!” “kan Allah S.W.T telah berfirman, “Perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.” (an-Nur’:26) “betul-betul.” _________________________________________________ Aiman sibuk membuat kerjanya di ruang tamu. Lama dia bercuti selepas pergi ke pondok hari itu. Justeru, banyak kerja yang perlu di lakukan. “abang..” sapa Syahirah manja. Aiman senyum. “kenapa?” “nah..” Syahirah menunjukkan sesuatu pada Aiman. Aiman mengambil dan berfikir. “birthday saya rasanya belum lagi..” “abang buka lah dulu. Saya dah ngantok. Jangan tidur lewat-lewat tau. Nanti dah masuk bilik tolong perlahankan air-cond. Nite abang. Assalammualaikum.” Syahirah nampak penat. Mana tidaknya sehari suntuk berjalan. Setelah Syahirah masuk ke bilik. Perlahan-lahan Aiman membuka balutan itu. “subhanaALLAH, tafsir Al-Quran..” terasa macam nak mengalir air mata Aiman. ‘Al-Quran, the love letter from Allah’ – isterimu. Aiman turn off laptopnya. Kertas-kertas yang bertaburan di perkemaskan. Setelah selesai berkemas bahan-bahan kerjanya Aiman mengambil tafsir itu dan masuk ke bilik. Samar-samar. Hanya lampu di sisi katil sahaja yang menyala. Dia lihat Syahirah sudah lena tidur.

Mungkin penat sangat. Aiman senyum. Dia meletakkan tafsir itu di atas meja make-up. Seluar di lipat. Aiman menuju ke tandas. Dia perlu melakukan sujud syukur kerana dia memang beriya-iya hendakkan tafsir Al-Quran itu. sewaktu pekerja kedai itu mengatakan sudah habis stok dia seakan kecewa teramat, entah. Tidak tahu kenapa perasaan itu timbul. Sungguhlah kemanisan iman itu sungguh manis. “Aiman!! Kamu nak jadi apa ha ni!” tengking Dato Rahimi merangkap abahnya. Aiman hanya tunduk. Sejak menjadi suami Syahirah dia banyak sangat mendiamkan diri. Dia tak banyak cakap. Selepas pulang dari pondok agama hari dia tak cepat marah atau melenting. “kamu dengar tak ni?! hari tu kamu pergi mana? Kamu buat hal lagi ya? ni akaun syarikat kenapa jatuh teruk ni!” Dato Rahimi mencampak fail itu di meja pejabat Aiman. “abah, ekonomi dekat sini buat masa ini tak stabil..” Dato Rahimi memandang sinis anaknya. “bukan kamu joli kan semua duit tu?” “Abah..” “dah! Abah tak tahu kamu buat macam mana, abah nak kamu settle kan semua bil-bil ni! “

Tercengang Aiman mana dia ada duit banyak tu. “abah, saya tak da duit banyak tu.” “abah tak peduli. Kamu buat apa yang patut!” Dato Rahimi terus keluar dari pejabat itu. Terduduk Aiman. Ya Allah… tiba-tiba telefon Aiman berbunyi. Shahir. Ada apa abang iparnya ini telefon. “Assalammualaikum.” Lemah Aiman menjawab. “waalaikumsalam, weh Aiman. Kau balik rumah kau sekarang.!” “er, kenapa along?” “kau balik je!” Tersentap Aiman tatkala talian di matikan. Tak tahu pula dia yang abang iparnya ini datang Kepala Batas. Ada apa ya? Aiman mengambil briefcasenya. Satu, satu masalah dia dapat. Laju Aiman memandu kereta isterinya itu. Hari ini Syahirah tak kerja cuti sekolah jadi dia pun cuti lah. Syahirah seorang ustazah yang mengajar subjek Sirah. Justeru, Syahirah menyuruhnya membawa kereta dia. _____________________________

“Along.. tolonglah jangan buat kecoh dekat sini..” rayu Syahirah. “eh, kau diam lah dik..” Aiman melangkah masuk ke rumah. “Assalammualaikum.” “hah, sampai pun kau..” Aiman menghulurkan tangan untuk bersalam dengan abang iparnya tetapi lelaki itu tidak melayannya. Aiman menarik kembali tangannya. “kenapa along?” “aku nak bawak Syahirah balik..” Sentap Aiman mendengar. Matanya memandang Syahirah yang telah pun berair mata. “..ta..tapi kenapa?” “kenapa kau tanya? Kau tahu tak? Aku pergi dapur, tak ada makanan langsung! Macam mana kau sara adik aku ha? Lepas tu, aku dengar syarikat kau dah muflis kan?!” herdik Syahir. Sebak Aiman dengar. “along tak boleh buat macam ni..” “apa tak bolehnya! Tak akan kau nak adik aku sara kau pulak! Aku ingatkan abi kahwinkan kau dengan dia kau dah berubah rupanya hampeh je.” “along,kenapa along cakap macam tu?” Syahirah yang tadi berair mata membela Aiman. “kau diam. Dah sekarang aku nak bawa dia balik dekat rumah keluarga kami!” Syahir menarik tangan Syahirah.

Syahirah sedaya upaya menarik kembali tangannya. “saya tak akan pergi! Tempat seorang isteri di sisi suami!” “hoi, Aiman. Baik kau izinkan. Tak akan kau nak biar isteri kau ni mati kebulur.!” Marah Syahir lagi. Ya Allah, tabahkan hati hamba. Habis satu masalah di pejabat sekarang masalah isterinya pula. Betul juga apa yang abang iparnya cakap. Dia nak bagi makan apa dekat isterinya ini. Memang kali ini dia muflis tersangat! “abang..tolong…” sayu Syahirah meminta pertolongan Aiman. “saya izin..” sebak. “..saya izinkan awak balik.” Terus Syahir menarik adiknya keluar. Air mata Aiman jatuh juga. Mata di pejam. “abang….” Teriak Syahirah sayu sempat menoleh Aiman yang membelakanginya. Aiman terduduk. Ya Allah beratnya dugaan-MU… Aiman baru selesai solat Maghrib. Sayu hatinya melihat rumahnya itu sunyi. Memang dia tidak ke surau. Rasa nak demam je. Puas dia memikirkan macam mana nak dapat duit nak selesaikan bil-bil nya. Sedang dia termenung di atas sejadah itu telefonnya berbunyi. Terus button hijau di tekan tanpa melihat nama pemanggil. Aiman terkejut mendengar esakkan di talian itu. “awak..” Esakkan itu masih lagi berbunyi. “Ira..awak..” “sampai.. sampai hati abang..” Aiman senyap. “saya buat macam ni agar awak senang…” “tak ada istilah senang kalau saya kene tinggalkan abang sorang- sorang lalui kepayahan.” “awak tak faham..” sayu Aiman jawab. Suara serak

Syahirah berbicara lagi. “abang… biarlah susah senang kita bersama.” Aiman senyap. “abang,tolong lah abang. Saya nak jadi isteri yang solehah.” Aiman masih lagi senyap. Air matanya mengalir. Terharu dengan kata-kata isterinya. Di saat semua orang menyalahkannya tapi Syahirah tidak. “abang…tolong jangan senyap macam ni.. saya bersalah sangat ni..” “sayang tak perlu rasa bersalah.” Terdiam Syahirah. Ya Allah…. “abang, cuba tengok kertas yang saya tampal dekat meja study saya itu..” Aiman bangun dan menuju ke meja tempat isterinya melakukan kerja- kerja. “cuba abang baca..” Rasulullah saw. bersabda: “Mukmin yang kuat lebih baik dan lebih dicintai oleh Allah daripada Mukmin yang lemah. Segala sesuatunya lebih baik. Tampakanlah terhadap hal-hal yang bermanfaat bagimu dan minta tolonglah kepada Allah dan janganlah engkau menjadi tak berdaya.” (Muslim) Aiman beristigfar. Mata di pejamkan seketika. “sayang..abang betul-betul tak kuat..” buat pertama kalinya kalimah abang itu terluah juga. “abang, tolonglah. Saya nak berada di samping abang saat susah dan senang.” “tapi abang tak kuat nak berhadapan dengan along dan semua orang.” “abang, along hanya insan biasa. Abang ada kuasa untuk membawa saya kembali.…” Aiman hanya diam. “istikharahlah abang, minta petunjuk-NYA….

Assalammualaikum.” Syahirah dah tak sanggup nak berbicara lagi. Talian di matikan. Aiman menarik nafasnya. YA ALLAH…… lagu untuk entry ini, click lah =) Nasihat Nabi s.a.w kepada Ali r.a Wahai Ali, bagi orang ‘ALIM itu ada 3 tanda-tandanya: 1) Jujur dalam berkata-kata. 2) Menjauhi segala yang haram. 3) Merendahkan diri. Wahai Ali, bagi orang yang JUJUR itu ada 3 tanda-tandanya: 1) Merahsiakan ibadahnya 2) Merahsiakan sedekahnya. 3) Merahsiakan ujian yang menimpanya. Wahai Ali, bagi orang yang TAKWA itu ada 3 tanda-tandanya: 1) Takut berlaku dusta dan keji. 2) Menjauhi kejahatan. 3) Memohon yang halal kerana takut jatuh dalam keharaman. Wahai Ali, bagi AHLI IBADAH itu ada 3 tanda-tandanya: 1) Mengawasi dirinya. 2) Menghisab dirinya. 3) Memperbanyakkan ibadah kepada Allah s.w.t. “Assalammualaikum..” Aiman menoleh. “waalaikumsalam, eh ustaz.” Mereka bersalaman. Ustaz itu senyum. “baca artikel apa itu?” “Nasihat Rasulullah pada Ali.” “oh, Alhamdulillah. Dari tadi ustaz nampak kamu duduk sini. Tak balik?” Aiman senyum. “tenang duduk dekat masjid ni.” “dari Subuh tadi. Dah nak masuk Maghrib ni, isteri kamu tak ikut?” Aiman sentap. “hm,dia balik kampung.” “oh..eh, ustaz nak pergi toilet sekejap. Kamu bacalah buku ini dulu.” Aiman menyambut lembut buku nota kecil itu. Tangannya menyelak muka surat pertama. Yakin pada Allah bukanlah mengharap terkabulnya segala harapan, Yakin pada Allah adalah meletakkan keredhaan pada ketentuan-Nya, Rasa bahagia dengan ujian walaupun perit, Air mata yg menitis terasa bernilai buat menyiram api neraka, Indahnya tarbiah Allah,tersiram rahmat dan hikmah, Diuji kita sebagai tanda sayang-Nya…. Terkedu Aiman. Ya Allah… Telah dua hari dia tidak berjumpa dengan isterinya.

Tipu kalau dia kata dia tak rindu pada wanita yang banyak mengubah hidupnya itu. Memang perit sangat dia rasa. Urusan syarikat pula berkerja keras dia agar dapat projek untuk membayar semua bil-bil syarikatnya. Abah memang dah tak nak tolongnya. Yelah, dulu banyak kali abah tolong, tapi dia yang mensia-siakan. Tapi itu dulu… sekarang lain… _________________________ Assalammualaikum, abang dah makan? – Syahirah. Aiman membaca message itu dan senyum. Dia tahu Syahirah tidak mahu bercakap voice to voice dengannya. Merajuk tapi still tanya khabar melalui pesanan ringkas (sms). Comel je isterinya itu merajuk. Waalaikumussalam, Alhamdulillah sudah. – Aiman Lepas beberapa minit. Syarikat abang dah okay? – Syahirah. Doakanlah ada projek yang masuk. – Aiman Solat Dhuha lah abang. Solat itu membuka rezeki. insyaALLAH, kalau kita sabar berdoa dan berusaha Allah akan tolong. – Syahirah. Aiman senyum membaca message itu. insyaALLAH. – Aiman. ____________________________________ “Assalammualaikum, abi.” Aiman menelefon ayah mertuanya, Haji Amran. “waalaikumsalam. Aiman, kenapa ni?” nada risau. “abi,saya… saya..” tak terluah oleh kata-kata. “Aiman, abi faham. Sekarang kamu buka email kamu. Abi ada hantar satu video. Kamu hayati dan kamu fikir lah baik-baik. Bersabar ya Aiman.” “terima kasih abi.” Selepas salam berbalas. Talian di matikan. Syukur,abinya seorang yang memahami. Aiman membuka emailnya. Abinya agak moden kerana seorang dekan di sebuah university terkemuka di tanah air. Wajarlah, alongnya tak mahu adiknya Syahirah itu hidup melarat. Matanya tertala pada email versi video itu. kamu hayati dan kamu renung2kan lah. Kesian, abi tengok Syahirah. Dia sangat memerlukan kamu. Air matanya jatuh lagi saat melihat video itu. Sungguh, dia hampir melepaskan tanggungjawabnya sebagai seorang suami.

Astarfiruallahalazim. Erat Syahirah memeluk suaminya saat Aiman masuk ke dalam rumah abinya tadi. Haji Amran hanya senyum melihat mereka. “abang please.. jangan tinggalkan saya lagi..” esak Syahirah. Aiman yang terkedu itu mengesat air mata Syahirah. “shhtt, abang dah datang ni. jangan nangis lagi ya.” mata mereka bertentangan. Syahirah mengangguk dan memandang abi dan uminya. “jaga dia baik-baik Aiman.” Pesan Hj. Amran. “terima kasih abi, umi..” sayu sahaja Aiman bercakap. Teringat nasihat abinya itu. Mujur alongnya ada conference dekat Seoul,Korea. Tak perlu dia berdebat dengan alongnya itu. Terima kasih Ya Allah, KAU permudahkan urusan ini. “kami balik dulu abi, umi.” Aiman bersalaman dengan kedua mertuanya itu di turuti Syahirah. “Assalammualaikum.” “waalaikumsalam.” _________________________________

“saya sayang abang.” Luah Syahirah sewaktu mereka dalam kereta perjalanan untuk pulang ke rumah. Aiman yang tengah memandu itu senyum. “saya pun sayang awak juga.” Syahirah senyum senang. “Ira…” panggil Aiman. “ya?” Syahirah memandang suaminya yang tengah memandu itu. Aiman diam sekejap. “thanks.” “thanks untuk apa?” “sebab awak saya dah banyak berubah.” Syahirah ketawa kecil. “bukan saya lah tapi Allah. Allah yang ketuk pintu hati abang.” “tapi kalau abang tak jumpa inspirasi hati abang ni, abang tak berubah..” kata Aiman. Syahirah senyum. “saya hanya pengantara je. Semua itu telah tertulis di Luh Mahfuz.” Aiman mengangguk dengan mata yang masih lagi focus memandu. “thanks lagi sekali.” Dahi Syahirah berkerut. “untuk apa pula?” “settlekan bil-bil syarikat tu..” “kita suami isteri kene saling membantu.” “mana Ira dapat wang banyak macam itu?” Syahirah senyap. Sebenarnya itu wang yang di kumpul sebelum kahwin lagi untuk dia menunaikan haji dan untuk kos perubatan barah hatinya yang dia rahsiakan daripada abi,umi dan along . Dia bersyukur Allah beri penyakit itu, dia rasa beruntung kerana dia akan sentiasa mengingati mati dan bertaubat atas setiap kesalahannya. Biarlah,hanya dia dan Allah yang tahu derita bahagia ini.

Aiman memandang Syahirah sekilas. “sayang..mana awak dapat wang banyak macam itu?” Syahirah terkelu. “hm,rezeki Allah.” “dari mana? Tak akan turun dari langit kot?” soal Aiman lembut. “abang, jom kita makan dekat restoran tu, lapar pula rasanya.” Syahirah menunjuk ke arah sebuah retoran di sebelah kiri itu. Aiman terus lupa apa yang dia soal tadi. Kereta di belokkan. Sewaktu makan di restoran itu mereka bertukar cerita dan ketawa. Tiba-tiba , Syahirah terbatuk. Aiman terkejut. Syahirah terkejut tangannya berdarah selepas dia menutup mulut tadi. Aiman terus menerpa ke arahnya. “awak.” Terkelu lidah Aiman sewaktu melihat darah itu. Syahirah senyum. “biasalah ni, panas tu yang berdarah tekak tu.” “kita pergi klinik.” Syahirah dah pening. “tak apa. Ni panas ni. Dah biasa.” “no… nampak serious ni.” ujar Aiman yang melutut di sisi Syahirah yang duduk di kerusi itu. Syahirah ketawa perlahan yang di buat-buat. “abang ni, panas je lah ni. saya nak pergi toilet jap.” Sedaya upaya Syahirah cuba melangkah. Kepalanya tiba-tiba berdenyut. Sakitnya Ya Allah. Aiman tak tahu nak buat apa. Hanya dengan pandangan dia menghantar isterinya itu. Sebak tiba-tiba hatinya. Ya Allah, semoga semuanya baik-baik sahaja. “abang, bangun..” Syahirah menggerakkan Aiman di sebelahnya. “..Encik Aiman, bangun..” kejut Syahirah lagi. Kenapa tak bergerak ni. Kuat Syahirah menggerakkan Aiman lagi. “abang….abang.. bangun…” Aiman membuka matanya perlahan-lahan.

“hmm, kenapa sayang?” “abang,jom buat qiamullai berjemaah. Kita tak pernah qiamullai berjemaah.” Aiman duduk menghadap Syahirah. “dah pukul berapa?” “hmm, 4.30 pagi.” “jom.” Ajak Aiman. Kini, dia telah yakin untuk menjadi imam tidak sia-sia dia ke pondok agama hari itu. “..sayang ambil wudhuk dulu..” “okay.” Sebelum turun dari katil sempat Syahirah mencium pipi Aiman. Terkejut juga Aiman. “mimpi ke reliti ni?” seloroh Aiman dan memegang pipinya yang di cium tadi. Syahirah hanya ketawa halus dan masuk ke bilik air. Selesai berqiamullai dan membaca doa Aiman bersalaman dengan Syahirah. “abang,saya nak minta maaf kalau saya ada terkasar bahasa dan menyakitkan hati abang.” Seperti biasa Syahirah akan sentiasa memohon kemaafan pada suaminya selepas solat. “..halalkan semua makan minum.” Aiman menarik Syahirah dalam pelukkannya. “abang pun nak minta maaf tersalah kata dan menyakitkan hati awak. Abang, minta halal juga semuanya ya.” dahi isterinya di cium. “Allah makbulkan doa saya untuk dapat suami yang soleh.” Kata

Syahirah dan senyum. Aiman hanya senyum. “hm, nak ikut abang Subuh dekat surau tak?” Syahirah geleng. “boleh ea abang. Saya nak sembahyang dekat rumah je. Letihlah.” Aiman mengangguk. “oklah. Nanti abang belikan sarapan.” “okay, saaaaayang abang !” lirih Syahirah dan senyum. “sayang awak juga.” _____________________________ Aiman memasukkan keretanya ke dalam porch rumah selepas pulang dari surau. Sebelum keluar dia mengambil plastik yang mengandungi dua bungkus nasi lemak. Aiman keluar dari kereta. PRRRANGGGGG!!!!!!!! Terkejut Aiman mendengar pinggan pecah. Terus dia berlari masuk ke rumah. Aiman ternampak kelibat dua orang berbaju hitam dan bertopeng. Pantas dia cuba mengejar dua makhluk yang pecah masuk rumahnya itu. Dia berlari ke dapur. Terkejut Aiman sewaktu dia ke dapur. Darah berlimpahan. Isterinya. “Sayang !!!!” jerit Aiman melihat Syahirah yang menahan sakit akibat di tikam dengan pisau.

Aiman cuba mencari dua orang kelibat tadi, tapi malangnya ada orang telah menerkup mulutnya dengan kain yang mengandungi bahan kimia yang membuatkan Aiman tidak bernafas dan pengsan. ********** Aiman terpisat-pisat bangun.

Kepalanya seakan sakit. Sewaktu mata terbuka dia terdengar suara orang yang hendak masuk ke rumah. Matanya beralih ke kiri. Ya Allah. “sayang..” Aiman memangku Syahirah yang lemah itu. Entah macam mana dia boleh memegang pisau. Aiman mencampakkan pisau itu. “ha, ini tuan yang membunuhnya!” terkejut Aiman tatkala anggota polis masuk ke dalam rumahnya. “bukan saya.” “dah bawak dia. Cuba periksa nadi mangsa.” Tangan Aiman bergari. “bukan saya!..” Aiman terkejut melihat abahnya juga turut di disitu. “Abah! Bukan Aiman!!! Abah!!” anggota polis itu membawa Aiman keluar rumah. Abahnya hanya menggeleng dengan air mata berlinangan. “kalau kamu tak suka dia pun janganlah sampai macam ni…” sayu abahnya berbicara. “bukan Aiman bah!!” Sewaktu keluar. Memang dah ramai orang di luar rumahnya. Aiman memandang abi,umi dan alongnya. “abi, bukan saya, umi!!” meronta-ronta Aiman. “sedangkan orang gila tak mengaku dia gila, inikan kau yang waras nak mengaku kau bunuh adik aku!” herdik abang iparnya yang mata merah mungkin sebab menangis. Aiman cuba meronta. “bukan saya! Abi!! Umi!! Percaya saya..” “cepat bawa dia!” arah alongnya. Ya Allah dugaan apa yang KAU berikan ini. Ya Allah izinkan hamba dapat berjumpa dengan isteri hamba. Ya Allah…………. Semoga dia selamat. Air mata Aiman jatuh tika pandangan rumahnya makin hilang. Sayang… Bantu hamba Ya Allah……… Haji Amran melawat menantunya di penjara. “abi..percayalah saya..” Haji Amran senyum. “sabar

Aiman, kebenaran akan terungkap, bersabarlah..” “abi, macam mana keadaan Syahirah?” Haji Amran senyap. Air matanya bergenang. Sebak dadanya. “abi kenapa dengan isteri saya?” Haji Amran hanya senyap dan senyum terpaksa. “bersabarlah Aiman, berdoa banyak-banyak. Doa itu senjata muslim gunakan sebaik- baiknya.” Haji Amran bangun dari kerusi itu. “abi,jawab saya abi. Syahirah macam mana?” mengalir air mata Aiman tatkala ayah mertuanya tidak menjawab soalan. “abi,kene pergi dah ni. banyak-banyakkan bersabar. Ingat Allah sentiasa. Assalammualaikum.” Haji Amran terus keluar dari bilik itu. Lemah lutut Aiman mendengar kata-kata abinya itu. Ya Allah, hamba tak kuat….. “abang, cuba tengok kertas yang saya tampal dekat meja study saya itu..” Aiman bangun dan menuju ke meja tempat isterinya melakukan kerja- kerja. “cuba abang baca..” Rasulullah saw. bersabda: “Mukmin yang kuat lebih baik dan lebih dicintai oleh Allah daripada Mukmin yang lemah. Segala sesuatunya lebih baik.

Tampakanlah terhadap hal-hal yang bermanfaat bagimu dan minta tolonglah kepada Allah dan janganlah engkau menjadi tak berdaya.” (Muslim) “Encik,saya nak sejadah dan tafsir Al-Quran..” kata Aiman pada warden yang menjaganya itu. Alhamdulillah,sepanjang dia di penjara itu. warden-warden di ditu berlembut dengannya. Terima kasih Ya Allah, KAU melindungi aku. Aiman membuat solat sunnat. Selepas itu dia membaca Al-Quran. ‘Al-Quran, the love letter from Allah’ – isterimu. Air matanya terus mengalir sewaktu membaca ayat-ayat suci itu. Basah tafsir itu dengan air matanya. Allah… ________________________________ Belajar DIAM dari banyaknya BICARA Belajar SABAR dari sebuah KEMARAHAN Belajar KESUSAHAN dari hidup SENANG Belajar MENANGIS dari suatu KEBAHAGIAN Belajar KEIKHLASAN dari KEPEDIHAN Belajar TAWAKKAL dari UJIAN Belajar REDHA dari satu KETENTUAN.. “Alhamdulillah.” Berulang-ulang ayat itu keluar dari mulutnya. Haji Amran hanya senyum melihat wajah menantunya itu. “bebas juga saya abi..” kata Aiman. “Alhamdulillah, Allah tunjuk kekuasaanNYA dengan anggota polis yang menemui kain yang menerkup kamu itu dan dompet perompak yang tercicir itu.” Aiman senyum. Terima kasih Ya Allah. “abi,jom jumpa Syahirah.” Bicara Aiman ceria. Haji Amran tersentak. Dia hanya mengangguk. Aiman duduk di bahagian sebelah memandu. Abahnya telah berangkat ke umrah, sebagai tanda bersyukur Aiman tak bersalah. Aiman hanya senyum sepanjang jalan. Tak sabar hendak bertemu isterinya. Rindu. Hampir sebulan dia tak bertemu. Haji Amran berhenti di hospital. Aiman terkejut. “abi, kenapa di sini?” “turun dulu Aiman. Jom.” Ajak Haji Amran. Aiman hanya menuruti. Sewaktu tiba di depan wad Aiman terkejut melihat ramai orang. Dia merenung dari luar sebuah bilik itu. Dia nampak abang iparnya dah duduk menangis. Dia nampak uminya tengah menangis. Dia nampak doctor. Perlahan Aiman melangkah ke arah bilik itu. “maaf, dia tak dapat di selamatkan.”

Lemah lutut Aiman dengar. Bukan. Salah ni. Aiman menghampiri katil itu. “barah hatinya dah kriktikal, effect. Dia tak dapat nak survive. Bersabarlah.” Kaki Aiman hampir di tepi katil itu. Ya Allah… Air matanya cuba di tahan. Sakit! Dia lihat Syahirah baring tenang di atas katil itu. Aiman mengangkat sedikit kepala isterinya itu dan di kucup dahi isterinya lembut. Selepas itu, kakinya sangat lemah. Ya Allah beratnya ujian ni.. “TAK!!!!!” jerit Aiman dan terduduk. Dia menangis. Haji Amran menenangkan menantunya itu. “sabar Aiman…bawa mengucap.” “bukan Ira abi..bukan dia…” tangis Aiman. Haji Amran mengusap bahu Aiman. “dah di tentukan ajalnya..” sebak Haji Amran. “tak…tak…bukan dia..” sayu Aiman mengungkap. Sekali lagi dia memandang wajah jenazah isterinya itu. Sakit. Ya Allah sakitnya rasa ini. Sakit sangat! Kenapa Ya Allah. Syahirah………. Air mata lelakinya deras mengalir. video cinta kita – click sini =) “lagu apa?” “tajuknya

Cinta Kita nyanyian Teuku Wisnu dan Shireen Sungkar” Syahirah mengambil mp3nya di almari yang terletak di ruang tamu itu juga. Aiman hanya memerhati. “ .. haa, nah..” dia menghulurkan earphone pada Aiman. “hm, awak ambil satu..” kata Aiman dan menghulurkan sebelah lagi pada isterinya. “..er..kita dengar sesama..” teragap-gagap Aiman. “ok.” Ceria Syahirah menyambut earphone itu. Aiman menarik tangan Syahirah agar duduk di sebelahnya. Mudah untuk dengar mp3 itu. “Abang kita jadikan lagu kita nak?” Aiman diam seketika. Huh, lagu ni rasa macam nak nangis je Aiman dengar. Tak tahu kenapa. “hmmm.” kenapa harus begini….. Aiman menutup buku agama yang di bacanya itu. Buku itu di letak di sisi katil. Pelipisnya di gosok. Ya Allah. Sedar tak sedar hampir masuk setahun setengah Syahirah pergi menemui Ilahi. Sungguh, hampir 5 bulan dia cuba kembali ke reality. Abah dan abinya puas meredhakan hatinya. Puas mereka menghantarnya berubat. Waktu itu, hanya tuhan sahaja yang tahu bertapa sedihnya dia kehilangan orang yang di sayangi dalam sekelip mata. Benarlah, ajal maut ketentuan tuhan. Akhirnya, dia akur. Setiap hari tak pernah dia lupa untuk membacakan Yassin untuk isterinya. Isterinya yang solehah. Inspirasi Hatinya. Aiman turun dari katil dan keluar dari biliknya.

Kini, dia kembali tinggal bersama abah dan mamanya di villa mereka. “Aiman, nak pergi mana?” Dia senyum. “ma..” Aiman menghampiri mamanya dan di cium tangan wanita itu. “nak keluar.” “pergi mana malam-malam ni?” soal abahnya pula. Aiman bersalaman dengan abahnya pula. “hm, pergi masjid. Aiman pergi dulu. Assalammualaikum.” “waalaikumsalam.” _________________________________

Aiman meletakkan kereta sportnya di hadapan masjid itu. Senyumnya terukir. Dia keluar dari kereta. Kaki melangkah masuk di pintu utama masjid. Setelah berwudhuk. Aiman melakukan solat sunnat masuk masjid. Setelah itu dia melakukan solat sunnat taubat dan solat sunnat yang lain. Selesai melakukan solat dia membaca Al-Quran pula. “Assalammualaikum.” Sapa seorang lelaki separuh umur. Aiman memberhentikan bacaannya. “waalaikumsalam.” “anak musafir ke? Dah lewat malam ni.” Aiman senyum. Dia tahu dah hampir 12 tengah malam. “saya ingat nak tidur sinilah pak cik.” “oh, kalau begitu pak cik balik dulu lah ya.” Aiman mengangguk. Setelah hampir satu juzuk Aiman baca matanya sudah mahu terlelap. Aiman menyimpan semula Al-Quran itu ke rak. Sejadah di ambil untuk di jadikan bantal. Aiman membaringkan badannya. “Abang jangan lupa sebelum tidur baca surah Al-Mulk” pesan Syahirah. “baik sayang.” Terdiam Syahirah. Aiman senyum je. “lagi?” “er..abang jangan lupa baca doa tidur sebelum tidur..” Aiman menadah tangannya untuk membaca doa tidur. Ya Allah, rindunya hamba pada dia. Air mata Aiman mengalir. Dia baring mengiring ke kanan. Mata cuba di lelapkan. Tiba-tiba, mata Aiman terpandang seseorang. Sayang. Aiman bangun. Dia menghampiri Syahirah yang senyum memandangnya dengan siap bertelekung. “sayang..” Aiman menggenggam tangan Syahirah. “jangan tinggal abang lagi.” Tangan itu di kucup. Syahirah hanya senyum dan menarik tangan Aiman agar mengikutinya. ______________________________
_____________

Lemah lutut Dato Rahimi dan isterinya sewaktu mendapat berita itu. Cepat mereka bergegas ke masjid yang di katakan pemanggil itu. “tu lah Dato. Malam tadi saya jumpa dia sebelum arwah meninggal. Dia kata nak tidur masjid. Saya ya kan je lah. Tak tahu pula saya yang ajalnya dah makin tiba.” Sebak Dato Rahimi mendengar. “terkejut saya pagi tadi melihat dia tidur. Saya kejutkan dia untuk bangun Subuh tapi tak bergerak-gerak, tu saya suruh orang check nadi dia. Dia menemui Ilahi.” Mengalir air mata isteri Dato Rahimi. Ya Allah, semoga roh anak kandung dan menantunya di bawah rahmat-MU. Al-Fatihah. Assalammualaikum – alhamdulillah tamat juga. Kadang-kadang dalam hidup ini tak semua benda kita boleh dapat. Apa yang kita rancang terkadang tak sama dengan apa yang kita akan dapat. Untuk kisah ini, bagi Aiman satu pengakhiran yang baik sebab dia sempat mendekati dirinya dengan ALLAH, dia juga dalam keadaan yang bersih. Bagi kita? wallahualam, hidup mati ini tak tentu bila tapi ingatlah. Ianya pasti. Permulaan hidup kita sangat indah di azan atau di iqamatkan. Ayat pertama yang kita dengar. Alangkah indahnya jikalau akhir hayat kita juga di akhiri dengan kalimah yang indah. Mari kita berusaha menjadi hamba yang baik. Ingat mati itu pasti syurga atau neraka yang menanti. wallahua'lam...



Source: Fb kawan aku.. (^_^)